Een paar duizend euro op een spaarrekening van oudere inwoners, moet niet langer meer een reden zijn om een verzoek af te wijzen voor kwijtschelding van de gemeentelijke lasten en de waterschapslaten. Dat stelt de Seniorenvereniging Alkmaar, die daarover een brief heeft gestuurd naar de gemeenteraad.

Veel ouderen voldoen aan bijna alle regels om in aanmerking te komen voor kwijtschelding van gemeentelijke lasten, behalve dat ze nog een spaarrekening hebben voor tegenvallers zoals een kapotte wasmachine. Veel ouderen met alleen AOW en mensen met een inkomen op bijstandsniveau overkomt dat, schrijft de Seniorenvereniging. De vereniging helpt leden bij het invullen van belastingaangiftes en formulieren en het aanvragen van van huur- en zorgtoeslag.

Penningmeester Kees Wiersma van de Seniorenvereniging noemt dit het afstraffen van zuinigheid. Gemeenten krijgen met ingang van 2022 de mogelijkheid om de geldende vermogensgrens met 2000 euro op te vijzelen. Er zouden dan veel meer AOW’ers en volledig arbeidsongeschikten voor kwijtschelding in aanmerking kunnen komen.

De Seniorenvereniging Alkmaar pleit in de brief aan de gemeenteraad om van deze nieuwe mogelijkheid gebruik te maken. Hij ontdekte de wetswijziging op de website van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Hij durft niet te hopen dat de gemeenteraad zich achter zijn pleidooi schaart, maar zou het wel een goede zaak vinden als dat lukt: "Ik heb nog van geen enkele politieke partij een reactie gekregen, dus dat baart me wel zorgen".

De brief komt dinsdag aan de orde tijdens de commissievergadering bestuur en middelen van de gemeente Alkmaar. De brief is ook gestuurd aan de raadsfracties en aan het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Er gaan ook in de politiek al langer stemmen op om de regels aan te passen. Het gaat dan juist om het verruimen van de kleine financiële buffers die toegestaan zijn. Wiersma verbaast zich erover dat mensen bij de bijzondere bijstand wel een ruimere financiële buffer mogen hebben: "Daar komt een echtpaar zelfs bij een vermogentje van 6300 euro nog steeds in aanmerking voor bijzondere bijstand. Waarom die norm zoveel lager is bij kwijtschelding van gemeentelijke lasten, is mij een raadsel," stelt Wiersma in gesprek met Alkmaar Centraal.

De verruiming die volgend jaar mogelijk wordt, geldt niet alleen voor de gemeentelijke belastingen maar ook voor de heffingen van het hoogheemraadschap. Daarom heeft Wiersma de brief ook daarheen gestuurd.
Pin It
Bekeken: 1774x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/