Bezuinigen op de zorg, zoals toegang tot jeugdhulp en huishoudelijke hulp, is bijna roeien tegen de stroom in. Een bezuinigingsmaatregel die in Heiloo de toegang tot deze zorg tot minder mensen beperkte, leverde geen miljoen euro op zoals was berekend maar slechts 200.000 euro. Dat komt door allerlei kostenstijgingen en maatschappelijke ontwikkelingen waar de gemeente Heiloo zelf weinig invloed op heeft. Dat staat in een ambtelijke rapportage, die deze maand wordt besproken in de gemeenteraad van Heiloo.

De bezuiniging was voor de komende jaren al ingeboekt, maar dat moet nu worden bijgesteld. De maatregelen leveren over meerdere jaren niet de gehoopte 1,6 miljoen op, maar dat zal waarschijnlijk maximaal 1,3 miljoen euro zijn. Het veroorzaakt vanaf volgend jaar een gat in de begroting van ruim 300.000 euro per jaar.

Als oorzaken worden genoemd dat er steeds vaker een beroep wordt gedaan op de zorg. De kosten van die zorg stijgen ook nog eens. Zo blijkt dat steeds meer jongeren hulp nodig hebben. Twintig jaar geleden klopte een op de 27 jongeren aan, maar dat is inmiddels al een op de acht. Daarnaast stijgen de kosten om ouderen te ondersteunen. Dat komt doordat ze gemiddeld ouder worden, langer thuis blijven wonen en daardoor ook zwaardere zorg nodig hebben. Dat kost Heiloo gemiddeld een half miljoen per jaar extra. De gemeente komt jaarlijks daardoor 600.000 tot anderhalf miljoen tekort. Tenminste: als het rijksbeleid niet wijzigt en er uit die hoek geen extra middelen komen.

Het effect van de maatregelen die de gemeenteraad in het voorjaar nam, is daardoor gering. Het ging om het verhogen van de drempel voor dure zorg, scherpere selectie wie hulp of een vergoeding nodig heeft, meer efficiency en een betere controle op de uitgaven. Huishoudelijke hulp wordt straks alleen bij wijze van maatwerk gegeven. De verwachte stijging van klachten door het verminderen van de toegang tot de zorg bleef uit, zo meldt de reportage. Ook heeft het niet tot grote problemen met zorgaanbieders geleid.

De gemeenteraad bespreekt de rapportage volgende week.
Bekeken: 2194x