In tien gemeenten verspreid over Nederland zijn buitengewoon opsporingsambtenaren het afgelopen jaar bewapend met een korte wapenstok. Het wapen zou de veiligheid van de boa's moeten vergroten. In Noord-Holland loopt deze pilot ook in Alkmaar. Tot nu toe zijn de stokken niet veel ingezet, maar dat staat nieuwe wetgeving niet in de weg.

In Alkmaar zijn 22 BOA's gecertificeerd om een wapenstok bij zich te dragen en in te zetten. De stok is in totaal twee keer in de hand genomen, maar is er uiteindelijk niet mee geslagen. Sinds half februari heeft de Alkmaarse handhaving de beschikking over een wapenstok. De gemeente Alkmaar ondernam vorige zomer verschillende maatregelen om de aanhoudende overlast tegen te gaan.

"Ik had verwacht dat het wel vaker gebruikt zou worden", vertelt Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond. De vakbond ziet graag dat een wapenstok tot het standaard arsenaal van een buitengewoon opsporingsambtenaar behoort. Volgens hen neemt de agressie tegen handhavers de afgelopen tijd toe. "Overtreders scannen het lichaam van de boa's en zien nu geen wapenstok hangen. Hangt die er wel, dan werkt dat preventief. Er echt mee slaan is wel echt een uiterste."

De pilot dient als bodem voor nieuwe wetgeving over de bewapening en uitrusting van boa’s. "Het gaat er niet om of we dit gaan doen, maar hoe we dit gaan doen", onderstreept Kuin. De vakbonden hebben al afspraken gemaakt met minister Grapperhaus. "Dit betekent niet dat alle boa's gelijk na de pilot zomaar een wapenstok krijgen", aldus Kuin. Na de pilot zal de lokale driehoek op basis van andere criteria beoordelen of boa's bewapening nodig hebben.

De organisatie Controle Alt Delete is een vaste samenwerkingspartner van Amnesty Nederland en strijdt onder andere tegen buitenproportioneel geweld binnen de wetshandhaving. De organisatie maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. "Uit onderzoek onder politieagenten blijkt: wanneer wetshandhavers meer geweldsmiddelen krijgen, dan zullen ze die ook meer gaan gebruiken" vertelt een woordvoerder aan mediapartner NH Nieuws.
Bekeken: 1816x