Het is Paarse Vrijdag. De dag waarop scholieren in Alkmaar en de rest van de wereld aandacht vragen voor de acceptatie van iedereen, ongeacht normen voor sekse, gender en seksuele oriëntatie. Zij doen dit met het dragen van paarse kleding en allerlei aanverwante activiteiten.

“Alkmaar is een gemeente waarin ruimte is voor verschil", stelt wethouder diversiteit Elly Konijn. "Iedereen moet zich hier veilig voelen en het mag daarbij niet uitmaken wat je genderidentiteit of je seksuele geaardheid is. Op Paarse Vrijdag dragen wij dit nog eens extra uit en steken we LHBTI-scholieren een hart onder de riem.”

Donderdag ging burgemeester Anja Schouten alvast langs bij het Jan Arentsz. Samen met leerlingen ontstak zij een Paarse Kerstboom en ging ze met hen in gesprek over onder andere gender en seksuele oriëntatie, twee onderwerpen die beladen zijn en in sommige kringen zelfs taboe. “Het is mooi dat hier ook op school aandacht voor is. Juist als jongere kan het soms lastig zijn om jezelf te zijn, bijvoorbeeld als je verliefd op iemand wordt. Maar als je kunt zijn wie je bent, kom je het beste tot je recht en bereik je de mooiste resultaten.”

Samen met de GGD Hollands Noorden zet gemeente Alkmaar een onderzoek uit, om een beter beeld te krijgen van het welzijn van LHBTI’ers in Noord-Holland Noord vanaf 16 jaar oud. De resultaten kunnen Regenbooggemeenten helpen om effectief beleid te voeren. De peiling is te vinden op regenboogpeilingNHN.nl.

In het kader van Paarse Vrijdag wordt in Wijkcentrum Thuis in Overdie een Masterclass gehouden voor mensen verbonden aan Alkmaarse sportverenigingen. Thema’s zijn inclusief coachen voor breedtesport en ervaringen uit de topsport. Aan bod komt hoe een sportvereniging haar sociale klimaat zo kan inrichten, dat elke sporter zich veilig en ongeremd voelt.

Daarnaast worden deze periode gesprekken georganiseerd onder de noemer 'Alkmaar Ontmoet'. Deze ontmoetingen voor inwoners zetten in op verbinding en acceptatie niet alleen van verschillen in seksuele oriëntatie, maar ook van etniciteit, cultuur, geloof en andere overtuigingen. Hierover is meer te vinden op alkmaar.nl/ontmoet-elkaar. (foto: JJFotografie)
Bekeken: 1798x