Woensdag was de kwalificatie voor de nationale Skills Heroes op het onderdeel bouwtimmeren bij ESPEQ in Heerhugowaard. De Skills-vakwedstrijden zijn de Nederlandse kampioenschappen voor mbo'ers. Yvanka de Reus uit Grootschermer nam deel namens ESPEQ en het Horizon College, en heeft zich weten te plaatsen voor de landelijke finale. Een unicum, want zij is het eerste meisje dat het zo ver schopt.

Dames in de bouw, die zie je sowieso erg weinig. "Zelf ben ik erin gerold vanwege mijn verbouwing thuis", vertelt de 17-jarige Yvanka. "Elke middag ging ik uit school kijken hoe het daar was en hoe het ging. En vroeger altijd al hutten bouwen en weet ik het. Al die gekke dingen."

Yvanka moest het opnemen tegen acht andere deelnemers die uit voorronden in Noord- en Midden Nederland naar voren waren gekomen. De opdracht was het maken van een kapconstructie. "En dan gaat het eigenlijk om het hele mooie, hele fijne zaagwerk. Hele mooie verbindingen maken die gemaakt moeten worden", legt Robert Bloemraad, directeur ESPEQ uit.

De Skills Heroes wedstrijden zijn in het leven geroepen om een mbo-beroepen in de spotlight te zetten, en om (toekomstige) mbo-studenten te prikkelen. Bloemraad: "We zitten in een land met een ongelofelijk tekort aan vakkrachten. We willen nog een miljoen huizen bouwen. Het is ontzettend belangrijk om te laten zien dat bouw ook vooral leuk is. En dat het een beroepsvak is waar je een ontzettend mooie toekomst in kan hebben."

Het NK Bouwtimmeren is op 31 maart en 1 april in Utrecht. Daarin zal de 17-jarige Yvanka het opnemen tegen zeven andere kanshebbers. Mocht ze winnen, dan wordt ze naar de World Skills in China uitgezonden.
Pin It
Bekeken: 3759x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/