De provincie, netbeheerders Liander en TenneT en gemeenten in Noord-Holland gaan samen in een Taskforce aan de slag om het elektriciteitsnet zo snel mogelijk te verzwaren. Donderdag werd tijdens een online bijeenkomst door ruim 100 vertegenwoordigers de aftrap gegeven voor de enorme opgave.

Grote delen van het stroomnet zitten aan hun capaciteit. Er zijn wachtlijsten voor grootverbruikers en met name in Noord-Holland Noord ook voor levering van zonne- en windenergie. De Taskforce heeft de knelpunten in kaart en probeert nu het stroomnet snel uit te breiden waar dat het hardst nodig is. Er lopen allerlei deelprojecten voor nieuwe masten, hoogspanningslijnen, transformator- en verdeelstations, kabels, transformatorhuisjes en dergelijke.

Er worden zeker 27 nieuwe stations gebouwd en 38 bestaande uitgebreid. Alleen al in Noord-Holland Noord gaat het om zo’n 3.000 km nieuwe kabels en honderden extra trafohuisjes. Bovendien komt er een 150 kV kabel van Beverwijk naar Oterleek, met bijbehorende uitbreidingen. Ook wordt gezocht naar tussentijdse oplossingen, zoals spreiding het piekverbruik door bedrijven.

Gedeputeerde Edward Stigter: “Ik ben trots dat we vandaag in zo groten getale laten zien dit probleem serieus te nemen. En vooral dat we het aan gaan pakken. Alleen samen kunnen wij ervoor zorgen dat de elektriciteitsnetwerken in Noord-Holland weer toekomstbestendig worden en blijven. Daarvoor zetten wij ons graag in.”

Daan Schut, lid van de Raad van Bestuur van Alliander, moederbedrijf van Liander: “Wij werken hard aan de uitbreiding van het net. Dat kost veel tijd. Ondertussen moeten we de schaarse capaciteit zo goed mogelijk verdelen. Om deze opgave te versnellen is het cruciaal dat we de volgende stap zetten in de samenwerking. (...) Het overleg van vandaag is een belangrijke stap naar een toekomstbestendig elektriciteitsnet.”

Alliander kreeg eerder dit jaar felle kritiek van lokale wethouders en raadsleden. Zij stellen dat de netbeheerder de problemen had kunnen en moeten zien aankomen. Zonder economische (corona)crisis was het nota bene nog erger geweest. Vanuit regio Alkmaar werden termen gebruikt als "hebben zitten slapen" en "onder een steen gezeten".

Min of meer met de rug tegen de muur hebben de aandeelhouders van Alliander, vooral gemeenten en provincies, een obligatielening van 600 miljoen toegezegd. Daarnaast reserveerde provincie Noord-Holland 2 miljoen voor noodoplossingen en 250.000 euro aan manuren voor gemeenten, bijvoorbeeld om procedures te versnellen.

Welke mate van versnelling de taskforce teweeg kan brengen is nog onduidelijk.
Pin It
Bekeken: 2984x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/