00:00
55
00:00


Het was dinsdag exact 100 jaar geleden dat de Prince George bij Camperduin verging. Een gebeurtenis die Cindy Meereboer uit Schoorl al haar hele leven intrigeert. Want ruim 90 jaar lang staken de resten van het slagschip uit de Eerste Wereldoorlog hier uit zee. Nadat het schip enkele jaren geleden tijdens de kustversterking onder het zand verdween, begon ze te schrijven. Als eerbetoon aan het roemloze einde van dit schip.

"Ik ben opgegroeid met de Prince George. Als kind vroeg ik mij al af waarom hier een oorlogsschip ligt. Ik vond het spannend en toen al maakte het schip veel in mij los," vertelt Cindy Meereboer aan mediapartner NH Nieuws en Duinstreek Centraal. "Later ging ik catamaranzeilen en moest ik altijd uitkijken om er niet tegenaan te varen. De Prince George speelde altijd een rol. Op een of andere manier moest ik altijd rekening houden met dat schip. Het is gewoon een erfenis uit mijn jeugd."

Het Britse schip strandde op 28 december 1921 op Hoofd 24 van de Hondsbossche Zeewering. Het had dienst gedaan in de Eerste Wereldoorlog en was daarna verkocht aan een Duitse sloper. Onderweg ging het voor anker in een storm, sloeg los en belandde op de stenen bij Camperduin. Omdat het nog goed verzekerd was, waren er altijd speculaties dat het expres gebeurde. Een poging om het slagschip te bergen mislukte, maar het scheepswrak bleek van pas te komen. De Prince George werd voortaan gebruikt als golfbreker. En de verzekering keerde uit.

Ruim 90 jaar lag het wrak voor de zeewering bij Camperduin. Tot het zeven jaar geleden verdween onder een dikke laag zand door de kustversterking. Deze ondergang van het geliefde wrak maakte bij Cindy nog meer los. "Heel ongepast om zo'n schip zomaar onder het zand te storten. Oneerbiedig bijna." Vanaf dat moment begon ze te schrijven over de Prince George. Het werd een avontuurlijk verhaal waarin de geschiedenis van het schip is verweven met fantasie. De hoofdpersoon heet LPG, wat staat voor Little Prince George. Hij gaat aan boord van het schip en maakt van alles mee. "Ik wilde een kinderboek maken, maar het is meer voor 12 jaar en ouder geworden."

Het manuscript is klaar en eigenlijk was ze van plan vanaf Tweede Kerstdag te gaan voorlezen in een paviljoen van de surfclub. Samen met de tentoonstelling van tientallen schilderijen en illustraties die Peter de Boer voor haar boek maakte. De lockdown zette een streep door dat plan. Liefhebbers zullen nog even moeten wachten op de avonturen van Little Prince George totdat het boek wordt uitgegeven.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl