Burgemeester Anja Schouten heeft Overdije en een deel van Alkmaar Noord en aangewezen als veiligheidsrisicogebieden voor de jaarwisseling. Dit deed zij op verzoek van de politie. De maatregel geldt van vrijdag 31 december 12:00 uur tot en met zaterdag 1 januari 06:00 uur.

Burgemeester Schouten nam dit besluit op basis van een hele lijst constateringen, die vooral te maken hebben met ordeverstoringen tijdens de eerdere jaarwisselingen en de maatschappelijke onrust die de coronaregels opleveren. Die onrust zorgt in het hele land voor ordeverstoringen, ook met geweld en zwaar vuurwerk die in korte tijd de kop op kunnen steken. Bovendien constateert de politie dat er weer veel illegaal en zwaar vuurwerk in omloop is en dat de aanwijzing tot veiligheidsrisicogebied vorig jaar bijdroeg aan een veiligere jaarwisseling.

De aanwijzing houdt in dat de politie bevoegd is om preventief te fouilleren. Schouten acht dat handhaving van de orde en veiligheid zwaarder weegt dan deze inbreuk op het privéleven.

De aanwijzing van een groot gebied rond het AZ-stadion tot veiligheidsrisicogebied is overigens op 22 december ingetrokken, omdat er geen ongeregeldheden meer waren.
Pin It