De Alkmaarse Petra Kruijt werkt als ambulant begeleider van mensen met een verstandelijke beperking en is daarnaast kunstschilder. Met de start van een nieuw jaar heeft ze zichzelf een nieuwe uitdaging gesteld: 100 portretten schilderen in twee jaar tijd. En inspiratie is welkom. Wie het leuk vindt om haar project te steunen is welkom om een geschikte foto in te zenden.

Voor haar uitdaging moet de 57-jarige kunstschilder, die zo'n vier jaar terug besloot zichzelf de schilderkunst aan te leren en sindsdien fanatiek actief is, ongeveer één portret per week maken. Mede daarom kiest ze ervoor de portretten 20 bij 20 centimeter te maken: "Dan blijft het behapbaar", vertelt ze aan mediapartner NH Nieuws. Petra wil de portretten over twee jaar exposeren. Haar werk was eerder al te zien tijdens de Bergense Kunst10Daagse.

Petra heeft al 'behoorlijk wat' foto's opgestuurd gekregen van mensen die zich willen laten schilderen, maar die zijn niet allemaal geschikt. "Vind maar eens 100 echt goed geschikte foto's en interessante composities. Dat is al een uitdaging op zich. Ik heb foto's in daglicht nodig, zodat ik goed alle tinten huidskleur kan zien." Ook zoekt Petra foto's met een 'interessante compositie.'

Het liefst schildert ze 'toevallige momenten': "Dat iemand net het haar uit zijn gezicht blaast of met zijn hand onder de kin peinzend uit het raam staart". Als voorbeeld geeft ze een 'hele leuke foto van een vrouw die ik zeker ga gebruiken': "Ze likt met open mond een yoghurtlepel af. Dat vind ik heel creatief."

Maar het moet niet 'clownesk' worden, vertelt Petra. "Het worden 100 portretten, dus de collectie moet in balans zijn. Hierdoor schilder ik waarschijnlijk ook mensen die wél recht in de camera kijken en ook mensen die lachen. Heel vastomlijnd is het niet". Ze wil geïnteresseerden dan ook een boodschap meegeven: "Wees creatief."

Petra hoopt een verscheidenheid aan mensen op het doek te kunnen zetten. "Het is mooi als het ook niet allemaal perfect is." Daarmee maakt ze een statement tegen de 'gephotoshopte wereld'. "Ik vind het erg dat in niet één tijdschrift nog 'ongeshopte' foto's staan. Dat tieners al op hun zestiende bij de plastisch chirurg aankloppen omdat ze niet tevreden zijn met hun lichaam. Dat ze niet meer weten wat er allemaal normaal is."

Haar werk als ambulant begeleider van mensen met een verstandelijke beperking helpt haar bij het schilderen, vervolgt Petra. "Die uitdaging, kijken waar mogelijkheden van mensen liggen in plaats van te focussen op beperkingen, vind ik een verrijking van mijn leven. Daar zie ik een parallel liggen met het uitoefenen van mijn hobby’s: durf te experimenteren, durf ook zo nu en dan te mislukken, doe het gewoon."

Door 100 hoofden in twee jaar te portretteren wil Petra haar techniek verder ontwikkelen. "Ik weet wel dat ik een portret kan schilderen, maar ik wil er steeds beter en losser in worden. Tussen de portretten die ik nu maak en die over twee jaar, zal echt wel een verschil te zien zijn. Dat hoop ik ook, dat betekent dat ik weer ben gegroeid."

Wie een foto naar Petra wil opsturen kan dat doen via artepart.nl. (foto: zelfportret Petra Kuijt)
Pin It
Bekeken: 1845x
https://ee.itk.ac.id/data/