De komende drie weekenden is de Westdijk (N244) in Zuidschermer in beide richtingen afgesloten. De provincie laat zieke en oude bomen verwijderen en daarbij kunnen takken op de weg vallen. Verkeer richting het zuiden wordt omgeleid via de A9 en verkeer in tegenovergestelde richting via de N246. Nood- en hulpdiensten en bewoners kunnen via de parallelweg rijden.

Vergeleken met andere boomsoorten worden populieren niet zo oud en zijn de takken minder sterk. Ook staan ze langs de N244 eigenlijk te dicht op elkaar. Takken kunnen elkaar los slaan bij harde wind. Bovendien is takkanker geconstateerd, dat het hout verzwakt.

Naar verwachting worden over een periode van 10 jaar 500 populieren over een lengte van 5 kilometer vervangen. Telkens wordt er om en om een boom vervangen en overgeslagen. Zo is de kans op overdracht van ziekten tussen de oude bomen klein en is er geen kaalslag. Wel zo fijn voor het aangezicht en voor de dieren die er leven, zoals vleermuizen. De provincie controleert met regelmaat de gezondheid van de bomen en stelt kap wanneer mogelijk uit.

Langs de parallelweg zijn inmiddels nieuwe bomen geplant. Het gaat om fruitbomen en heesters, die wat verder van de weg zijn geplaatst. Dit is veiliger voor het verkeer en ook meer toekomstbestendig.

Vragen kunnen worden gericht aan het servicepunt van de provincie via 0800-0200600 (gratis) en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De provincie biedt updates over werkzaamheden in de regio via Facebook.
Pin It