Sinds half november worden er door heel het land 24-uursstakingen gehouden door personeel in de sector metaal & techniek. Tijdens de kerstvakantie was er even pauze, maar eind deze week wordt weer gestaakt: donderdag in Zuid-Holland en regio Eindhoven en vrijdag in Noord-Holland en Drenthe. In Alkmaar is er vrijdag een 'staakstraat' op de parkeerlus bij de Parelweg, die parallel ligt aan de N242 en de A9.

"Werkgevers komen niet met een verbeterd voorstel. En dat terwijl de door hen voorgestelde loonsverhoging van 1,4 procent ervoor zorgt dat al hun werknemers er domweg op achteruit gaan. En dat in een sector die schreeuwt om personeel", vertelt Jan Wit, bestuurder FNV Metaal Noord-Holland op fnv.nl. "Hoe wil je de sector voor jongeren aantrekkelijk maken om in te stromen als ze volwaardig inzetbaar een jeugdloon verdienen?! Dat moet van tafel. Deze vitale werkers verdienen een normaal salaris. Afschaffen van magere jeugdlonen is dan ook ons voorstel! Dat kan de broodnodige instroom van jonge werknemers in de sector verbeteren."

Pieter Beuzenberg, bestuurder FNV Metaal in Drenthe, vult aan: "We hebben de werkgevers tijdens de kerstperiode de gelegenheid gegeven zich te bezinnen. Het kwartje is helaas nog steeds niet gevallen bij ze, dus gaan we door. Het moet zo langzamerhand duidelijk zijn dat door ‘achterover leunen en niets doen’ de problemen in de sector niet opgelost worden. Werkgevers moeten nu echt gaan investeren om nieuwe vakkrachten aan te trekken en om de huidige ervaren vakkrachten te behouden, alsmede ze op een gezonde manier de eindstreep te laten halen. Bovendien moeten ze nu echt perspectief gaan bieden aan flexwerkers. Kortom: meebouwen aan een goede cao en een goede toekomst voor de sector! In plaats van werknemers te demotiveren en de cao proberen af te breken."
Pin It