Verschillende gemeenten komen donderdag met een gezamenlijke oproep om de niet-essentiële sector weer zo snel mogelijk te openen. Dat laat een gemeentewoordvoerder van Alkmaar desgevraagd weten aan mediapartner NH Nieuws.

De Alkmaarse burgemeester Schouten, die ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, heeft een sterke voorkeur voor een gezamenlijke oproep van de burgemeesters uit de regio vanwege de grotere impact. Momenteel 'wordt daaraan gewerkt'. De brief wordt naar verwachting door de meeste ondertekenaars donderdag gepubliceerd.

"In mijn gesprekken met Alkmaarse ondernemers en inwoners en in de regio merk ik dat de zorgen toenemen", aldus Schouten. Ze vervolgt: "Ik vind en denk dan ook dat we meer dan ooit oog moeten houden voor de brede impact van het coronavirus en de maatregelen. De huidige situatie is meer dan een gezondheidscrisis alleen."

Dinsdag deed gemeente Bergen al een dringend verzoek aan het kabinet om op 'de kortst mogelijke termijn' winkelen in de niet-essentiële sector weer mogelijk te maken. Als dit niet gebeurt, vreest de gemeente voor 'forse negatieve emotionele én maatschappelijke effecten voor iedereen'.

Gerard van den Hengel, burgemeester van Opmeer, stuurde gisteren een soortgelijke brief aan minister-president Mark Rutte: "Juist de decemberomzet is erg belangrijk en de abrupte aankondiging van de sluiting is hard aangekomen. Wij maken ons ernstige zorgen over de gevolgen", aldus Van den Hengel.
Pin It