Het scheepsmodel Michiel de Ruyter hing al eeuwen in de Grote Sint Laurenskerk en was hard aan renovatie toe. Op 30 april om 10.30 uur wordt het na maanden afwezigheid op de oorspronkelijke plek teruggehangen door de voorzitter van de Stichting Behoud, dr. Joost Cox, en de restaurator van het model, Ab Hoving.

Volgens de overlevering zou het scheepje verwijzen naar de zegetocht van De Ruyter naar Chatham, waar hij op 22 juni 1667 de ketting doorvoer en grote schade aanrichtte aan de Engelse vloot. Dit lijkt echter wat onwaarschijnlijk, want twee weken later stond het model al op de inventarislijst van de kerk.

Het is een bijzonder scheepsmodel, omdat het is beschilderd door de beroemde Alkmaarse kunstenaar Caesar van Everdingen, die ook de grote taferelen op de orgelluiken van de kerk heeft aangebracht. Daarnaast is het perkamenten voorzeil nog origineel, versierd met een fraai gekalligrafeerd gedicht dat de roem van Michiel de Ruyter verkondigt.

Op de spiegel van het scheepje staat de tekst: ‘De Ruyter is myn Naem’. Speciaal is verder de afbeelding van vier uitbundige dames op de ramen van de officiersverblijven achter. Mogelijk stellen zij de vier vormen van onkuisheid voor. (foto: Rob Verhagen)

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl