Alkmaar Centraal

Stedelijk Museum Alkmaar heeft onlangs een bijzonder object geschonken gekregen: een houten stoel waar Picasso naar verluidt op heeft gewerkt tijdens zijn verblijf in Schoorl en Alkmaar in de zomer van 1905. Het museum wijdt voorjaar 2016 een kleine tentoonstelling aan Picasso’s verblijf in Nederland.

In 1905 verbleef Pablo Picasso korte tijd in Schoorl, Hoorn en Alkmaar. Hoewel hij maar enkele weken hier verbleef is deze vakantie wel van betekenis geweest voor zijn kunstenaarschap. Volgens de overlevering was hij vaak aan het werk in Cafe Hollands Welvaren (nu het Wapen van Schoorl).

In dat café stonden stoelen met armleuningen, waar de wat de kleine Spanjaard niet lekker op kon zitten werken. Daarom werd er een stoel zonder leuningen geplaatst, speciaal voor hem. Hoewel het stoeltje op zichzelf niet uitzonderlijk is, krijgt het door het verhaal een mooie betekenis.

De schenking is de aanleiding voor Stedelijk Museum Alkmaar om een tentoonstelling over Picasso’s verblijf in Schoorl en Alkmaar te organiseren die in het voorjaar van 2016 te zien zal zijn. De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl