Alkmaar, 08 januari 2015. In 2015 moeten de gemeenten in de regio in sommige gevallen een fors verhoogde gemeentelijke bijdrage gaan betalen aan de Veiligheidsregio NHN. Dit komt doordat de gemeenten de brandweertaken hebben moeten overdragen aan de Veiligheidsregio. Voorheen hadden de gemeenten nog invloed op de brandweerkosten, maar na de regionalisering van de brandweertaken heeft de Veiligheidsregio vorig jaar besloten dat de bijdrage vastgesteld wordt op basis van het aantal inwoners per gemeente. Daarvoor kon de bijdrage nog bepaald worden door de gemeente zelf. 

Door de verdeelsleutel die gebruikt wordt om de bijdragen te berekenen moeten sommige gemeenten tonnen meer gaan betalen. Volgens burgemeester Hans Cornelisse van Langedijk is dit een 'excessieve' stijging die onevenredige lasten met zich meebrengt "die in de context van deze tijd niet zijn te verdedigen". In het geval van Langedijk moet er voor 2015 bijvoorbeeld 1,6 miljoen euro betaald worden. Dat is 5 ton meer dan vorig jaar. Cornelisse heeft de geschillencommissie van de Veiligheidsregio gevraagd om de gemeentelijke bijdrage omlaag te brengen. Zijn verzoek werd helaas afgewezen.

Door de vele protesten tegen de verdeelsleutel heeft voorzitter Piet Bruinooge van de Veiligheidsregio echter vastgesteld dat het akkoord 'niet duurzaam' is. De komende maanden wordt er dus opnieuw over gediscussieerd. Het hoge bedrag over 2015 moet nog steeds betaald worden, maar Cornelisse gaat zich ervoor inzetten om "de nieuwe verdeelsleutel ook nog voor dit jaar te laten gelden", zo liet hij het NHD weten.

Pin It
Bekeken: 1346x
https://ee.itk.ac.id/data/