Alkmaar, 03 februari 2015. De fusie van de gemeenten Alkmaar, Schermer, Graft-De Rijp moet het beste van stad en land geven. Met een knipoog naar deze slogan komt de uitspraak van Rijper Jan Adriaanszoon Leeghwater bovenwater; hij omschreef het dorp De Rijp als ‘Het beste Dorp in Holland’. Donderdag 19 februari geeft Gervien Pielage om 20:00 uur een lezing in het Alkmaars Historisch Café over het beste dorp van Holland. In een presentatie met beelden van kaartmateriaal, landschap, bebouwing en objecten vertelt hij over het ontstaan van, en leven en werken in en rond het dorp De Rijp door de eeuwen heen.

De Rijp en Graft kenden welvaart én armoede. Op het Schermereiland, tussen Beemster en Schermer, werd furore gemaakt in de haringvisserij, walvisvaart en bijhorende nering. Traankokerijen, lijnbanen, zeildoekweverijen, scheepswerven en dergelijke brachten rijkdom. Maar er was ook tegenslag; de grote brand in 1654 heeft twee derde van het dorp in de as gelegd.

Gervien Pielage, geboren en getogen Rijper heeft een civiel technische opleiding gehad. Hij werkte ruim 40 jaar in de Noord-Hollandse waterschapswereld bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Nu is Pielage vrijwilliger PR-zaken bij In ’t Houten Huis, het museum voor het Schermereiland in De Rijp.

In het kader van de gemeentefusie organiseren Stedelijk Museum Alkmaar, Museum in ’t Houten Huis en Museummolen dit voorjaar een drieluik tentoonstelling onder de naam ‘Het beste van Stad en Land’. Op 4 april is een feestelijke aftrap van deze samenwerking onder andere met een fietstocht en bezoek langs de drie tentoonstellingen.

De lezing in het Historisch Café (Bibliotheek Alkmaar Centrum) op 19 februari duurt van 20:00 tot 22:00 uur, inclusief een korte pauze. Kosten zijn € 7,50 inclusief koffie/thee. Er geldt een gereduceerde prijs van € 5,00 voor abonnees/leden/vrienden van instanties die onderdeel zijn van het Historisch Café Alkmaar.  Kaarten zijn verkrijgbaar bij de bibliotheek.

Pin It
Bekeken: 2172x
https://ee.itk.ac.id/data/