Heerhugowaard, 06 februari 2015. Mbo-leerlingen Techniek en ICT betere kansen geven op de internationale arbeidsmarkt; dat is het doel van het Engineering Mobility in Europe (EMEU)-project. Het ROC Horizon College is een van de partners in dit project. Bij het project zijn mbo-scholen uit Spanje, Denemarken, Finland, Groot Brittannië, Duitsland en Nederland betrokken. De mbo-opleidingen die tot het project behoren, Techniek en ICT, worden verzorgd in Heerhugowaard, Hoorn en Purmerend.

Het EMEU-project maakt gelijk een vliegende start. In december 2014 ging het project officieel van start bij het Horizon College, in januari gingen de eerste leerlingen naar het buitenland en deze week kreeg het project een nominatie voor een Orange Carpet Award 2015, een prijs voor innovatieve internationaliseringsinitiatieven binnen het onderwijs. Het EMEU-project is vervolgens niet tot de finale doorgedrongen, maar coördinator internationalisering van het Horizon College, Frans van Schaik, is al enorm blij. "We zijn pas net met het project gestart en dan vallen we nu al op. Hopelijk behoren we volgend jaar wel tot de finalisten."

De aanleiding van het EMEU-project is de wens van docenten om het lesprogramma te verrijken zodat leerlingen kennis en vaardigheden opdoen voor het vinden van een baan in het buitenland. Docenten gaan onder meer lesmodules in het Engels aanbieden. In de klas ontstaat zo een internationale mix. Na de lesmodules kan een internationale stage worden gevolgd. Voorafgaand kan de hele klas virtueel samenwerken met EU-leeftijdgenoten, in bijvoorbeeld masterclasses.

Het project startte eind vorig jaar en twee leerlingen van het Horizon College (vestiging Hoorn) zijn vorig weekend teruggekomen van een drieweekse lesmodule in Duitsland met een week theorie en twee weken praktijk bij een techniekbedrijf. In de tijdelijke klas zaten vier Denen, drie Finnen en acht Duitsers. Ook zijn twee leerlingen van het Horizon in Spanje geweest, en twee docenten werktuigbouwkunde in Duitsland. In april zal het Horizon College gastheer zijn, samen met diverse Noord-Hollandse bedrijven.

Bekeken: 1710x