Alkmaar, 06 februari 2015. Maandag 9 februari is het wellicht einde verhaal voor de grootste warenhuisketen van het land, en dus ook de vestiging in Alkmaar. Op die dag moet V&D aantonen 40 miljoen euro te kunnen besparen. Een woordvoerder van V&D zou dit volgens RTLZ gezegd hebben, tijdens een overleg met alle verhuurders van de panden waarin het bedrijf gevestigd is. In twee jaar tijd liep het verlies van V&D en La Place op van 7,1 miljoen via 19,3 miljoen naar 42,2 miljoen euro.

Er zou weinig speling zijn voor bezuinigingen. Het moet komen van besparing op loonkosten en huur. Als hierover geen akkoord bereikt wordt, wil Sun Capital Partners uit Florida niet meer investeren. Ook banken zullen niet meewerken zonder een akkoord. En dat zou het einde betekenen van een eens zo trots, Nederlands, familiebedrijf.

De nieuwe directie van V&D speelde het twee weken geleden hard. Het meldde 5.000 man personeel dat zij structureel 5,8% loon in moesten leveren en verhuurders kregen te lezen dat zij vier maanden lang geen huur konden verwachten. Daarna moest deze omlaag van 10% van de bruto omzet naar 7%. Verhuurders waren verbluft over deze nooit eerder vertoonde stunt. IEF Capital, verhuurder van onder andere het Alkmaarse pand, liet weten niet onder de indruk zijn, er is voldoende interesse voor de gebouwen op A-locaties.

Diverse bronnen zijn niet te spreken over het verloop. Het Amerikaanse private equity bedrijf KKR zou het voormalige Vendex-bedrijf geplukt hebben. NRCQ stelt dat het niet uit te sluiten is dat concullega Sun er zelf (ook) rijker op werd. Feit is dat de Floridanen de laatste jaren vaker óf missers hadden, of dat er meer aan de hand was. Bijvoorbeeld postorderbedrijf Neckermann, dat in 2012 na vier jaar klapte.

 

Pin It
Bekeken: 1910x
https://ee.itk.ac.id/data/