Alkmaar, 11 februari 2015. Het biedt een prachtige aanblik. Op een Rustenburger veld wordt het riet gemaaid, en dat lijkt één op één naar de molens langs de rand van het veld te worden gebracht waar het als nieuwe bedekking tegen de wanden en op het dak van de molens wordt aangebracht. Maar schijn bedriegt. Het gekapte riet zal na reiniging ook ergens in het land op een dak belanden, maar niet op de strijkmolens langs de Noordschermerdijk. De 50 jaar oude 'rietvelden', want zo heet de rieten bekleding van een molen, van de molens worden vervangen in het kader van een restauratieproject. Molenmakersbedrijf Kistemaker pleegt daarom nu ook onderhoud aan delen van de molen die normaal gesproken (bijna) onbereikbaar zijn, zoals de veldkruisen die zorgen voor de stevigheid van de molen, en rietlatten waar het riet aan vastgebonden wordt. De totale kosten voor de geplande werkzaamheden aan de molens bedragen ongeveer € 165.000,-.

Dit bedrag wordt bijeengebracht door bijdragen van de voormalige gemeente Schermer, de provincie en het Fonds Coöperatief Dividend van Rabobank Alkmaar. Naast deze bijdragen is er ook een subsidie beschikbaar gesteld door Rijksdienst Cultureel Erfgoed. Met ook nog een eigen bijdrage van de Schermer Molen Stichting (eigenaar van de molens) werd de renovatie mogelijk en kunnen de molens weer tientallen jaren vooruit.

 

 

Pin It
Bekeken: 2198x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/