Alkmaar, 12 februari 2015. Wethouder Elly Konijn vertegenwoordigt woensdag 25 februari het gemeentebestuur van Alkmaar tijdens de herdenking van de Februaristaking 1941. De herdenking wordt om 16:45 uur gehouden in Amsterdam en bestaat uit een korte officiële plechtigheid en een defilé langs het monument van de Dokwerker. Burgemeester Geke Faber van Zaanstad houdt een toespraak, waarna actrice Rosa da Silva enkele gedichten voordraagt. Aansluitend om 17.00 start het defilé langs de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein.

De dag van 25 februari 1941 staat gegrift in de Nederlandse geschiedenis. Tienduizenden kwamen in opstand tegen de Duitse nazi-bezetters. Eerst in Amsterdam, vervolgens in Hilversum en een dag later in de Zaanstreek, Utrecht, Haarlem, Velsen en Weesp. Door massaal het werk neer te leggen kwamen de arbeiders op voor de Joodse landgenoten tegen wie de vervolging was begonnen. Hiermee was de Februaristaking 1941 een feit.

Om deze moedige daad te herdenken wordt de staking jaarlijks op 25 februari herdacht. De bijeenkomst is tevens een verzet tegen discriminatie vanwege afkomst, politieke overtuiging, geloof of seksuele geaardheid. Ook wordt aandacht gevraagd voor democratische waarden en voor mensenrechten. Zolang discriminatie bestaat, blijft herdenken een noodzaak.

Bekeken: 2204x