Alkmaar Centraal
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 63 niet laden

Alkmaar, 06 maart 2015. Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de Egmonder- en Bergermeer zijn drooggemalen. Het was in 1565 de eerste grotere droogmakerij van Noord-Holland. Met het initiatief om de grote waterplas met zes windmolens droog te malen zijn de namen verbonden van Lamoraal, graaf van Egmond en Hendrik van Brederode, Heer van Bergen. Een gebied ontstond met welvarende boerenbedrijven, waar in de karakteristieke stolpboerderijen de veeteelt en kaasmakerij hoofdmiddel van bestaan werden. Donderdag 26 maart geeft historicus Frits David Zeiler een lezing in het Alkmaars Historisch Café over de polders.

Zeiler, geboren in 1949 te Bergen, vertelt ook over de eerste inpolderingen en allerlei kleinere aandijkingen; karakteristieke randdijkjes als Hogedijk en Wiertdijkje in het landschap; stelsels van duinrellen en sluisjes. Zo is er al negen eeuwen sprake van ‘watermanagement’ in Noord-Kennemerland, met de droogmaking precies op de helft. Momenteel werkt de historicus aan een boek over de geschiedenis van de Egmonder- en Bergermeer. Bekijk ook de website hierover

De lezing van 26 maart vindt plaats in de bibliotheek Alkmaar Centrum, begint om 20.00 uur en duurt tot rond 22.00 uur (incl. pauze). De prijs is € 7,50 inclusief koffie/thee. Gereduceerde prijs van € 5,00 voor abonnee/lid/vriend van een van instanties die onderdeel zijn van het Historisch Café Alkmaar. Kaarten zijn in voorverkoop en op de avond zelf verkrijgbaar bij bibliotheek Alkmaar Centrum.

Bibliotheek Kennemerwaard, Historische Vereniging Alkmaar, Regionaal Archief Alkmaar, Monumentenzorg & Archeologie, Stedelijk Museum Alkmaar en Stichting Vrienden van de Grote Kerk verzorgen gezamenlijk een lezingen- en activiteitencyclus onder de naam ‘Het Alkmaars Historisch Café’. De onderwerpen van de lezingen zijn veelzijdig, maar hebben altijd iets te maken met de geschiedenis van Alkmaar en de regio.

SFbBox by casino froutakia

Meer weten over adverteren op Alkmaar Centraal? Bel Opsteker Media 072 73 70 189 of mail ons: info@opstekermedia.nl