Alkmaar/Eindhoven, 09 maart 2015. Afgelopen weekend werden er in Eindhoven de Nederlandse Judo Kampioenschappen gehouden. Dylan van der Kolk van Tosportsport Tom van der Kolk werd zeker als kanshebber gezien voor het eremetaal. Dit seizoen had hij op elk toernooi een prijs gewonnen en twee weken geleden werd hij in Beverwijk Noord-Hollands kampioen onder 15 jaar en gewichtsklasse -42 kg. Uiteindelijk moest hij alleen in de finale zijn betere kennen in een ander. Hij won zilver. Saillant detail is dat een voorganger zijn broer Yannick is. Yannick eiste drie jaar geleden precies deze 2e plaats op. Clubgenoot Ivo Schuijt pakte een 3e plaats on de categorie -38 kg.

De eerste ronde won Dylan via een mooie Tai-otoshi een vol punt van de Limburger Kevin Gijsman. Ook de 2e en 3e ronde wist Dylan vrij gemakkelijk te winnen. De halve finale zou zwaar worden tegen rivaal Justin Bos ook uit Limburg, maar Dylan draaide een hoog tempo met aanvallend judo, zodat Bos niet aan zijn judostijl toe kon komen. Bos liep een aantal straffen op en zo wist Dylan de finale te behalen. Daar trof hij Jurrien Kugel uit Noord-Nederland, die vorig jaar al brons won. Dylan startte goed maar halverwege pakte hij verkeerd vast en liep tegen een yuko op. Daarna koos hij ervoor risico te nemen, maar dit werkte averechts. Evengoed kan Dylan tevreden zijn.

Clubgenoot Ivo Schuijt wist een 3e plaats te behalen in de -38 kg, nadat hij 2 weken terug nog Noord-Hollands kampioen werd. De eerste drie wedstrijden pakte  hij eenvoudig drie keer een vol punten met een schouderworp. In de halve finale was hij het zelf die over de schouder ging. Zijn opponent Vikor van Gerven werd uiteindelijk kampioen. De kleine finale was een survival strijd. Met een wazari (half punt) voor kreeg hij kleinere scores tegen en een paar straffen, maar Ivo wist zijn voorsprong te behouden.

Bekeken: 2256x