Vrijdag 14 augustus om 10.00 uur luidt de heer Jong-hyun Choe, ambassadeur van de Republiek Korea, de bel van de Alkmaarse kaasmarkt. Hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Hij doet dit op uitnodiging van burgemeester Piet Bruinooge.

De contacten tussen De Rijp en de Koreaanse natie zijn terug te leiden naar Jan Janz. Weltevree (geb. rond 1595). Deze Rijper zeeman strandde in 1627 op een Koreaans eiland. Hij mocht het land niet uit. Later werd hij adviseur van de koning en bekend als Pak Y?n (meneer Jan). Hij had een Koreaanse vrouw en twee kinderen en overleed uiteindelijk in Korea.

In De Rijp staat een beeld van Jan Janz. Weltevree. Een replica hiervan staat in het Children’s Grand Park in Seoul, Zuid-Korea. Beide beelden worden door steeds meer Koreanen bezocht. Zo wordt Weltevree onthouden als symbool van langdurige vriendschap en uitwisseling tussen De Rijp en Republiek Korea.

De Alkmaarse Kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim honderdduizend mensen dit kleurrijke evenement. De Kaasmarkt is vrij toegankelijk, voor alle leeftijden en goed bereikbaar voor mensen met een lichamelijke beperking. Het kaasmarktseizoen duurt tot 4 september.

Pin It
Bekeken: 3605x