Zolang de gemeente Alkmaar geen monumentenstatus aan de oude Ringersfabriek geeft is er geen perspectief voor de plannen van Dobla om in de oude chocoladefabriek de ‘Chocolade Experience’ te realiseren, zo is te lezen op de website van Open Ringers. Ondertussen heeft Belangen Alkmaarse Samenleving (BAS) schriftelijke vragen gesteld en vraagt fractievoorzitter Paul Verbruggen van de PvdA zich hardop af of wethouder Economische Zaken Victor Kloos wel over voldoende visie beschikt om iets met Overstad te doen. "Anders zou je deze kans niet door de vingers laten glippen".

Dobla-eigenaar Arthur Dontje wil in de Ringersfabriek een 'Chocolate Experience' opstarten waar kan worden ervaren hoe de wereld van chocolade is van cacaoboon tot bonbon. Het was de bedoeling dat Boei, de stichting tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel erfgoed, de Ringersfabriek voor het symbolische bedrag van één euro zou kopen. Boei zou de fabriek dan met eigen geld opknappen en verhuren aan Dobla. 

Maar de huidige eigenaar van de Ringersfabriek, Rabobank-dochter BPD, wil het pand het liefst slopen om er vervolgens woningen te realiseren. Volgens Dobla wilde Rabo Vastgoed wel van de Ringersfabriek af omdat het pand na de vastgoedcrisis flink is afgewaardeerd. Om die reden zou Rabo Vastgoed meegewerkt hebben aan het haalbaarheidsonderzoek naar de Dobla-plannen.

Toen echter bleek dat woningbouw lucratiever zou zijn dan de Chocolate Experience van Dobla verloor Rabo vastgoed zijn interesse in de plannen. Vervolgens liet BPD de gemeente weten dat ze twijfelen aan de financiële haalbaarheid van de Dobla-plannen. Maar als de gemeente het pand een monumentenstatus verleent mág BPD niet meer slopen en is het lucratievere woningbouwplan definitief van tafel.

Fractievoorzitter Ben Bijl van de Alkmaarse partij BAS schrijft het college nu dat de partij uit de media heeft moeten vernemen dat de onderhandelingen over de aankoop van de Ringersfabriek voor de experienceplannen van Dobla zijn vastgelopen. Hij merkt op dat tijdens de vergadering van 15 mei 2014 een motie is aangenomen met betrekking tot het behoud van de Ringersfabriek. Het college had toegezegd er onderzoek naar te gaan doen of de Ringersfabriek de status van gemeentelijk monument mocht krijgen.

Nu, anderhalf jaar later, heeft de gemeenteraad daar nog steeds niets van gehoord. De partij wil daarom van het college weten wat de huidige stand van zaken is wat betreft het toekennen van de momnumentenstatus aan de Ringersfabriek. Ook zijn de raadsleden benieuwd naar de uitkomsten van de onderhandelingen met Dobla en met de eigenaar van het complex, BPD. Verder dringt BAS erop aan dat Dobla op korte termijn de duidelijkheid krijgt waar Arthur Dontje op aandringt.

 

Pin It
Bekeken: 4565x
https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/