Alkmaar, 15 november 2012. De schade die gemeenten in de regio op grond leden door de crisis in de bouw, is sinds 2009 opgelopen naar zo'n 15 miljoen euro. Een onderzoek van Deloitte Vastgoed toont aan dat er in heel Nederland 6 miljard euro in rook op gegaan is, door het moeten afschrijven op reeds in het verleden aangekochte grond. De meest voorname oorzaak is vertraging in bouwprojecten. Uit datzelfde onderzoek bleek dat de grondexploitatie van de gemeente Alkmaar wel redelijk op orde is. Wethouder grondzaken Anjo van de Ven geeft aan dat de schade beperkt is gebleven doordat er ook winst gemaakt is op grond.

Voor de kaasstad moest in 2011 totaal 3,8 miljoen euro afgeboekt worden. Dit had vooral te maken met de beëindiging van de overeenkomst met ontwikkelingsmaatschappij Nieuw-Overstad. De drie jaren ervoor moest er bij elkaar voor 2,2 miljoen euro afgeboekt worden op de St. Jorisstraat. Het betreft de grond van het voormalige Aldi-pand op het Doelenveld en Muiderwaard. Heiloo leed 1,2 miljoen verlies en Langedijk ongeveer 1,6 miljoen. Heerhugowaard moest een afwaardering van 4 miljoen euro incasseren, met als hoofdoorzaak de grondexploitatie van De Draai. De bouw van dit project is naar verwachting vertraagt met zeker 15 jaar. Heerhugowaards wethouder financiën Leon Dickhoff gaf aan dat inwoners hier geen direct merkbare gevolgen van zullen merken. 

Vergeleken met hoe het eraan toe gaat in bijvoorbeeld Apeldoorn valt het in deze regio allemaal erg mee. In die gemeente werd een verlies geleden van 124 miljoen euro. In Alkmaar en omstreken is voornamelijk sprake van vertraging in de bouw, maar in Apeldoorn werden bouwprojecten helemaal afgeblazen.

Pin It
Bekeken: 1356x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/