Alkmaar, 25 november 2012. De ploeg van Ronald Koeman, het Rotterdamse Feyenoord, kwam vandaag op bezoek in het AFAS Stadion. Voor de aftrap stond AZ op de twaalfde plek in de eredivisie en Feyenoord op de vijfde plaats. Ondanks dit grote verschil werd deze wedstrijd wel gezien als topper.
In de derde minuut begon het al goed voor AZ, maar de goal die Jozy Altidore werd afgekeurd, omdat een fractie ervoor de scheidsrechter gefloten had voor een overtreding. Jammer, maar AZ had laten zien dat het van plan was om te te scoren. In het eeerste kwartier was de wedstrijde redelijk in balans. Eerst had AZ de meeste aanval-aspiraties,  vooral vanaf de rechterkant door Roy Beerens, daarna kwam Feyenoord in de wedstrijd en voor het doel van AZ-keeper Esteban. De tussenstand werd niet aangepast in die tijd. In de 32e minuut kreeg Feyenoord een vrije trap. De counteraanval die daaruit volgde, resulteerde bijna in een eigen doelpunt van Jordy Clasie. Jozy Altidore schoot de bal naar Roy Beerens die verdedigd werd door Jordy Clasie. Clasie kwam eerder bij de bal en schoot richting eigen doel net naast. Het druk op het doel van AZ werd groter door verschillende kansen van, onder andere, Graziano Pellè. Gelukkig voor AZ kon Feyenoord niet doel treffen. De laatste minuten kon AZ meer aanvalsmogelijkheden tonen. De eerste helft werd afgefloten met de bekende brilstand, 0-0.
De tweede helft begon weer met beride teams in balans, maar Feyenoord liet zien dat het aanvallend steeds sterker werd. In de 66e minuut werd het net van het AZ-doel bewogen, toen Tonny Vilhena de bal achter de onfortuinlijke AZ-keeper schoot. 0-1. Het doelpunt kwam uit een situatie waarin Feyenoord lang voor het doel van AZ speelde en elke keer de bal binnen het team wist te houden. In hun jacht naar de gelijkmaker werd AZ geconfronteerd met oplopende druk van de kant van Feyenoord. Hierdoor kon AZ vooral aanvallen via counters door hoge ballen uit eigen strafschopgebied. De aannemende speler kon daarna weinig met de bal, waardoor Feyenoord weer rustig kon aanvallen. In de 84e minuut werd het AZ nog moeilijker gemaakt, toen Dirk Marcellis een rode kaart kreeg na een overtreding op Jean-Paul Boëtius. In de 88e minuut profiteerde Ruben Schaken van de man-meer situatie en schoot de bal hard achter keeper Esteban. 0-2. De scheidsrechter floot af bij de stand 0-2.
Door dit verlies blijft AZ op de twaalfde plaats in de eredivisie staan. Op zondag 2 december reist AZ af naar Utrecht om daar de volgende wedstrijd tegen FC Utrecht in de eredivisie te spelen.

Bekeken: 1233x