Alkmaar, 2 februari 2013. Ondanks de nieuwe aankopen in de, afgelopen donderdag afgesloten, transferperiode had Gertjan Verbeek gekozen om de bekende 11 op het veld te zetten. Maar ja, waarom wisselen als het zo goed gaat sinds de start van de tweede helft van de Eredivisie competitie. AZ ontving vandaag FC Groningen in het eigen stadion en kon, bij winst, uitkijken naar de zevende plaats in de ranglijst.
De eerste minuten zagen de toeschouwers al twee hoekschoppen van AZ, waarbij de tweede een mooie kans was voor topscorer Jozy Altidore. Hij schoot van dichtbij over het doel. Hiermee liet AZ meteen zien dat het van plan was de wedstrijd naar zich toe te trekken. In het eerste kwartier kreeg AZ nog meerdere kansen, van onder andere Dirk Marcellis, Roy Beerens en Donny Gorter, maar vooralsnog bleef het 0-0. Kansen van FC Groningen bleven in het begin vooral steken bij het opzetten van de aanval, waarbij passes niet aankwamen. In de 18e minuut kreeg FC Groning een hoekschop na een goede aanval, waarbij Esteban de bal niet helemaal wist te keren. Andraz Kirm kreeg de kans om de rebaound er in te schieten, maar deze werd door een verdediger over de achterlijn gewerkt. In het tweede kwartier liet FC Groningen meer aanvallende intenties zien. In de 27e minuut werd dit verzilverd toen Andraz Kirm profiteerde van een fout in de verdediging van AZ. De Gronings aanvaller wist zijn sprint af te ronden met een doelpunt. 0-1. In de volgende momenten bleek AZ redelijk aangeslagen en kwetsbaar, maar FC Groningen kon hier niet van profiteren. In de 41e minuut kreeg Jozy Altidore weer een goede kans, maar zijn schot ging over. Net voor rust kreeg AZ nog een hoekschop. Dit resulteerde niet in een kans. De eerste helft eindigde met de stand 0-1.
Bij het starten van de tweede helft werd Robert Maaskant, coach van FC Groningen, naar de tribune gestuurd na het herhaaldelijk commentaar hebben tegen de scheidsrechter. Maaskant leek het niet eens met een gele kaart voor één van zijn spelers, Rasmus Lindgren. Net als in de eerste helft was AZ, in de tweede helft, duidelijk de aanvallende ploeg., maar dit keer moesten ze een achterstand goed maken. In de 64e minuut moest Viktor Elm het veld verlaten na een verkeerd getimede tackel. Hij kreeg resoluut een rode kaart. AZ probeerde de stand gelijk te maken, maar kwam met moeite door de verdedigende linie van FC Groningen. Als het lukte werd de voorzet net niet goed gegeven, waardoor de kans als sneeuw voor de zon verdween. In 84e minuut speelde Willie Overtoom zich goed voor het doel, maar zijn schot ging net naast. Dit bleek de laatste goede kans te zijn voor AZ. De wedstrijd werd afgefloten bij de stand 0-1.
Door dit verlies blijft AZ op de 9e plaats in de Eredivisie staan, maar kan ingehaald worden door de teams die nog moeten spelen. De volgende wedstrijd speelt AZ in de Kuip in Rotterdam op 10 februari tegen Feyenoord.

Bekeken: 1618x