Alkmaar, 4 februari 2013. Bruisend Alkmaar wil van de hondenbelasting af. Fractieleider Bart van Groen ziet het als niet meer dan een melkkoe om de gemeentekas te spekken. Van Groen haalt een persbericht van 25 januari 2013 aan van de Werkgroep Blaffend Protest, waarin te lezen is dat het gerechtshof van 's Hertogenbosch een hoger beroep van een hondenbezitter gegrond heeft verklaard. De belasting werd gezien als strijdig met het gelijkheidsbeginsel. De inning wordt gedaan op grond van artikel 226 van de Gemeentewet, en dient slechts ter versterking van algemene middelen, omdat kosten volgens de verordening geen rol blijken te spelen bij het heffen van belasting. Bruisend Alkmaar ziet zelfs graag dat de gemeente de hondenbelasting van de periode 2009-2013 restitueert.

Bart van Groen: "In Alkmaar is sprake dezelfde situatie. In werkelijkheid wordt er in Alkmaar ook geen belastinggeld aan faciliteiten voor honden besteed. Integendeel, vuilnisbakken benodigd, voor de opruimplicht zijn vaak in geen velden of wegen te bekennen. De enige aanschaf is een poepzuiger geweest." Al sinds de middeleeuwen wordt hondenbelasting geheven. Het werd ingevoerd om de overlast van met name zwerfhonden te beperken en om de verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan. Daarnaast werd de hondenkar als transportmiddel gebruikt, een reden voor de overheid om transportbelasting te heffen. Tegenwoordig wordt er dikwijls van uitgegaan dat de heffing van hondenbelasting is gerechtvaardigd teneinde de overlast van hondenpoep terug te dringen, vanuit het beginsel "de vervuiler betaalt".

Bruisend-Alkmaar is van mening dat de belasting niet meer van deze tijd is en strijdig met het gelijkheidsbeginsel. In Heerhugowaard en Graft-De Rijp wordt geen hondenbelasting geheven. In Den Helder werd onlangs door de Raad een motie aangenomen waarin werd besloten om deze per 1 januari 2014 af te schaffen. In het Coalitieakkoord 2011-2014 is het volgende te lezen: 'Door invoering van de hondenpenning kunnen stadstoezichthouders in één oogopslag zien of de hondenbelasting is betaald. Een plan hondenbeleid dat voorzien was vóór 1 juli 2012 zal vóór 1 juli 2013 worden gepresenteerd.' In Alkmaar zijn 4300 honden geregistreerd voor hondenbelasting, goed voor ruim 250.000 euro. Per hond is dat 62 euro. Het totaal aantal honden is echter naar schatting 5000. Controle en handhaving zal zeer lastig zijn. "Een Duitse of Graft-De Rijpse bezoeker van de stad met hond ga je toch geen bekeuring geven? Of wat dacht u van de smoes 'ik pas op deze hond, hij komt uit Heerhugowaard'," aldus Bart van Groen.

 

Pin It
Bekeken: 1416x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/