Alkmaar/Heerhugowaard, 4 februari 2013. Het nieuwe schoolgebouw Focus aan de Umbriëllaan in Heerhugowaard werd vorige week donderdag officieel geopend. Het nieuwe schoolgebouw biedt onderdak aan twee scholen: de afdeling vmbo-beroepsgericht van het Huygens College en de praktijkschool Focus. Dit is de voormalige school Polsstok voor praktijkonderwijs in Alkmaar. In totaal gaat het om zo'n vierhonderd leerlingen. Het markante zeshoekige gebouw voorziet geheel in zijn eigen energiebehoefte. Daarvoor zorgen 672 zonnepanelen op het dak (het grootste zonnedak van Noord-Holland) en een warmwaterketel die brandt op houtpallets. Een warmte-koude opslaginstallatie zorgt voor een comfortabele binnentemperatuur. De in het gebouw geïntegreerde kas, die gebruikt wordt voor het 'groene' onderwijs, levert eveneens een bijdrage aan een goed binnenklimaat. 

"Nu hebben we eindelijk een gebouw waar ik trots op kan zijn," liet een leerling weten. Focus is daarnaast ook een uniek schoolgebouw. De samenwerking binnen één gebouw zorgt voor een makkelijke, laagdrempelige manier uitwisseling in programma en de leerlingen. Daarnaast zijn er uitwisselingsprogramma's met het tegenovergelegen Horizon College, waardoor uitval wordt verminderd ofwel voorkomen. De school heeft twee sportzalen en een geïntegreerde kas. De school is met zijn milieuvoorzieningen één van de duurzaamste schoolgebouwen in Nederland en een voorbeeldproject in het Unieke Kansen Programma Naar Energieneutrale Scholen en Kantoren (UKP-NESK).  Het gebouw is energieneutraal. De prestaties op zowel energetisch vlak als het binnenklimaat zijn niet alleen bij de oplevering gemeten, maar gegarandeerd tijdens de gebruiksfase van het gebouw tot het sluiten van meerjarige prestatie-contracten voor onderhoud en instandhouding.

Qua geïntegreerde aanbesteding is het een voorbeeldproject van voorheen het Service Centrum Scholenbouw (SCS), het tegenwoordige Ruimte OK. Door samenwerking van het schoolbestuur en de gemeente Heerhugowaard vanaf de initiatieffase tot de aanlevering van het gebouw is het split-incentive probleem, oftewel tegengestelde belangen van gemeente en bestuur door verschillende geldstromen voor bouw en exploitatie, getackeld en is een uitstekende kwaliteit gerealiseerd vanuit een genormeerd budget voor de scholenbouw.

focus school heerhugowaard binnenzijde

 

Pin It
Bekeken: 1679x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/