Alkmaar, 11 februari 2013. De huurders worden hard geraakt als de plannen uit het landelijk regeerakkoord van VVD en PvdA doorgaan. De woningcorporaties moeten een verhuurdersheffing, een soort van belasting, betalen. De woningcorporaties in Noord-Kennemerland hebben becijferd dat het voor hen neerkomt op 31 miljoen euro per jaar. Van elke woning gaat dan ruim 2 maanden huur naar Den Haag. Dat heeft grote gevolgen. Niet alleen voor de corporaties, maar vooral voor de huurders. Daarom roepen de corporaties hun huurders in een advertentie in de zondagskranten op om de petitie 'Huuralarm' van de Woonbond te tekenen.

Om de heffing te kunnen betalen geeft de regering woningcorporaties de vrijheid de huren extra te verhogen. Al heel wat jaren zijn huurders gewend aan een inflatievolgende huurverhoging. Het kabinet wil daar voor alle huurders jaarlijks 1,5% bovenop doen. Voor mensen met een huishoudinkomen van meer dan 34.000 euro komt daar nog 1% bij en voor de inkomensgroepen boven 43.000 euro zelfs 5%. Als de inflatie 2,5% is, zijn de huurverhogingen dus 4%, 5% en 9%.

De woningcorporaties moeten dan kiezen tussen twee kwaden: óf alle extra huurverhogingen doorvoeren óf allerlei noodzakelijke activiteiten terugschroeven, zoals onderhoud, renovatie, nieuwbouw, investeringen in duurzaamheid en dergelijke. Het zal er waarschijnlijk op neerkomen dat de corporaties een deel van de huurverhogingen moeten doorvoeren en een deel van hun activiteiten moeten schrappen. "Voor meer geld krijgt u als huurder minder. Het is een serieuze bedreiging voor de sociale huursector", schrijven de corporaties in hun advertentie.

Het steekt de corporaties dat alle huurders in Nederland straks 2 miljard euro aan de schatkist moeten betalen, terwijl eigenaren van een koopwoning bijna onveranderd meer dan 10 miljard euro per jaar aan hypotheekrenteaftrek blijven ontvangen. "Dat is erg onrechtvaardig. De huurders worden hard en eenzijdig in hun portemonnee geraakt." De corporaties wijzen er in hun advertentie ook nog op dat de extra huurverhoging niet in de koopkrachtcijfers is meegenomen.

In de hoop dat de regeringsplannen worden bijgesteld roepen de corporaties hun huurders op om het 'Huuralarm' van de Woonbond te tekenen. Dat is een petitie waarmee de Woonbond de extra huurverhogingen van tafel wil krijgen. De corporaties sluiten zich daar graag bij aan. Zij vinden dat de sociale woningbouw moet blijven gaan over betaalbaar wonen voor mensen met een bescheiden inkomen, zonder dat op de kwaliteit van het wonen wordt ingeleverd. Het ondertekenen van de petitie kan op de website van de Woonbond.

 

Pin It
Bekeken: 1138x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/