Alkmaar, 27 februari 2013. AZ mocht vandaag in de Amsterdam ArenA spelen voor een plaats in de finale van de KNVB-beker tegen Ajax. Voor AZ was dit een belangrijke wedstrijd, omdat het winnen van de KNVB-beker de enige kans is om Europees voetbal te spelen. Via de Eredivisiecompetitie lijkt dit niet haalbaar. Het basisteam van Gertjan Verbeek zag er bijna hetzelfde uit als de begin-elf van afgelopen zondag tegen NAC. Alleen Nick Viergever had de plaats van Thomas Lam ingenomen. Voordat de wedstrijd begon was de tegenstander in de finale al bekend. PSV wist PEC Zwolle uit te schakelen met 0-3.
In de eerste helft hielden de beide teams elkaar aardig in balans. Adam Maher en Niklas Moisander tekenden voor de grootste kansen, waarbij Moisander, door de bal tegen de paal te koppen, de grootste kans had. De spelers gingen terug de kleedkamer in bij de stand 0-0.
In de tweede helft was vooral Ajax de betere ploeg, maar in de 74e minuut wist Jozy Altidore de bal in het doel van Ajax te koppen. 0-1. In de 88e minuut kon Johann Berg Gudmundsson alleen op de keeper af. Hij rondde deze actie koeltjes af met een doelpunt. 0-2.  In de blessuretijd schoot Jozy Altidore van ver nog een bal in het net. 0-3 Tot het eindsignaal wist AZ deze voorsprong te behouden, waardoor de wedstrijd eindigde met de stand 0-3.
Door deze overwinning mag AZ de finale spelen tegen PSV. Hierbij maken ze kans om volgend jaar Europees voetbal te spelen. Mocht PSV landskampioen worden, dan is AZ hier zeker van. De finale wordt gespeeld in de Rotterdamse Kuip op donderdag 9 mei. De volgende competitiewedstrijd wordt op 3 maart gespeeld in Waalwijk tegen RKC.

Bekeken: 1120x