Alkmaar, 17 maart 2013. Ondanks het grote puntenverschil was de ontmoeting tussen Ajax en AZ in het AFAS-stadion een topper te noemen. Niet lang geleden had AZ Ajax nog uit de KNVB-Beker competitie gespeeld en beide teams hebben de punten hard nodig; Ajax om de de landskampioenschap te halen en AZ om degradatievoetbal te vermijden. AZ begon de wedstrijd op de 14e plaats in de Eredivisie. Ajax begon vanaf de tweede plek.
De start van de eerste helft beloofde heel wat spektakel. Beide teams lieten over en weer zien dat ze konden aanvallen. Goede passes en goed geplaatste schoten zorgde ervoor dat beide keepers al in de eerste tien minuten veel in beweging moesten komen. Vooral Esteban, doelverdediger van AZ, moest zich van zijn goede kant laten zien in de beginfase. In de 20e minuut gaf Toby Alderweireld, vanaf de middenlijn, een goede doorsteekpass op Siem de Jong. Hierdoor kwam hij alleen voor de keeper te staan en kon de bal achter Esteban in het net schieten. 0-1. In de 22e minuut kreeg Daley Blind de bal goed voor de rechtervoet. Hiermee kon hij uithalen en scoren. 0-2. In deze fase domineerde Ajax de wedstrijd, maar in de 31e minuut kreeg AZ een grote kans toen de bal vanuit een hoekschop in een grote groep spelers voor het doel van Ajax terecht kwam. De schoten en passes die volgenden eindigde uiteindelijk in de handen van Kenneth Vermeer. AZ leek beter in de wedstrijd te komen, maar kon niet voorkomen dat de teams met de stand 0-2 de kleedkamers in gingen.
AZ begon goed in de tweede helft. In de 47e minuut maakte Markus Henriksen een hoekschop fraai af, waardoor de wedstrijd weer open ging. 1-2. In de 59e minuut kreeg Ajax een vrije trap op ongeveer 30 meter van het doel. De bal, van Siem de Jong, werd van richting veranderd door Steven Berghuis, waarmee hij Esteban klopte. 1-3. In deze fase was Ajax weer oppermachtig, maar in de 74e minuut gloorde weer een sprankje hoop toen Jozy Altidore een verre pass van Adam Maher ontving. Hij stond alleen voor een verdediger en de keeper van Ajax. Zijn schot raakte doel. 2-3. Dit maakte de wedstrijd spannend. De spelers van AZ deden hard hun best om de gelijkmaker te scoren. In de slotfase werd het spel vooral gespeeld bij het doel van Ajax. AZ kon niet voorkomen dat Ajax de drie punten mee naar Amsterdam nam. De scheidsrechter floot af bij de stand: 2-3.
Door deze nederlaag blijft AZ op de 14e plaats in de Eredivisie staan. Op 31 maart (1e paasdag) speelt AZ tegen Heracles Almelo in Almelo.

Bekeken: 1071x