Alkmaar, 20 september 2013. AZ heeft donderdagavond zijn allereerste duel op Israëlische bodem gewonnen van Maccabi Haifa: 0-1. Het duel begon vrij mat, en het eerst echte gevaar kwam na ruim twintig minuten van Israëlische kant. Abuhazira gleed langs de bal, maar wist de grote kans voor Maccabi Haifa niet af te maken. In het restant van de eerste helft wist Maccabi Haifa het beste van het spel op te eisen, zonder dat dit tot echt uitgespeelde mogelijkheden leidde. De kleedkamers werden dan ook opgezocht met een 0-0 ruststand op het bord. Ook na rust was de Israëlische ploeg de betere, waardoor AZ zich beperkte tot counteren. AZ zorgde pas in de 66e minuut voor echt gevaar, maar het schot van invaller Overtoom ging net over. Vier minuten later was het wel echter raak voor AZ toen Gudmundsson na een voorzet van Viergever zijn voet tegen de bal kon zetten. De keeper van Maccabi Haifa blunderde en liet de bal door zijn benen in het doel verdwijnen: 0-1.

Na de goal van nam de thuisploeg opnieuw het initiatief en zette het AZ meteen onder druk. Zo belandde een bal op de lat, ging een kopbal net naast en wist Gouweleeuw een bal voor de lijn weg te schoppen. AZ hield echter stand en nam zo de 3 punten mee naar Alkmaar. Trainer Gert-Jan Verbeek kon na afloop voor de camera's van RTL niet ontkennen dat Maccabi Haifa eigenlijk recht had op meer: 'Dit voelt als een gestolen overwinning, want ik vind niet dat wij goed gevoetbald hebben.'

AZ deelt nu de koppositie in poule L met PAOK Saloniki. De Grieken wonnen door een goal in de laatste minuut met 2-1 van Shakhtar Karagandy uit Kazachstan. De eerstvolgende wedstrijd voor AZ in de Europa League is op 3 oktober, dan komt PAOK Saloniki op bezoek in Alkmaar.

Bekeken: 1135x