Alkmaar, 11 oktober 2013. Als eerste openbaar vervoersbedrijf is Connexxion onder de naam Rij Wijzer begonnen met een uniek en ambitieus programma voor brandstofbesparing, schadereductie, besparing op onderhoud en het vergroten van de vitaliteit van chauffeurs. Connexxion wil het verbruik van brandstof in een jaar tijd met minimaal 5 procent terugdringen. Daarbij gaat het om enkele miljoenen liters brandstof. Bij de dieselvoertuigen ontstaat hierdoor ook een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van CO2. De besparingsmodule is ontwikkeld door Sycada Green uit Amsterdam, in nauwe samenwerking met Connexxion.

De eerste ervaringen zijn bijzonder positief. De meeste chauffeurs merken dat zij zuiniger rijden dan voorheen: minder snel optrekken, eerder de bus laten uitrollen bij de nadering van een halte of verkeerslicht, minder snel een bocht nemen en dergelijke. Hiervoor hebben zij ook een cursus 'Het nieuwe rijden' gevolgd. Deze rijstijl is niet alleen zuiniger, maar geeft ook meer comfort voor passagiers, geeft de chauffeur meer rust en het ontziet het materieel. Chauffeurs kunnen met Rij Wijzer in aanmerking komen voor een persoonlijke bonus. De hoogte daarvan is afhankelijk van de mate van besparing die hij of zij heeft bereikt.

In totaal 1355 bussen van Connexxion en haar dochter Hermes zijn voorzien van een klein meetinstrument. Via een interne website kan de chauffeur zijn bezuinigingen bijhouden. Onder meer bij het optrekken en afremmen worden er aanwijzingen over het rijgedrag naar de chauffeur gestuurd via led's op zijn dashboard. Daarnaast meet het instrument het brandstofverbruik van de bus.

 

 

Pin It
Bekeken: 1637x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/