Alkmaar, 18 december 2013. AZ heeft zich woensdagavond geplaatst voor de kwartfinale van het KNVB bekertoernooi door SC Heerenveen te kloppen na strafschoppen. Na 120 minuten stond het nog 2-2. In de strafschoppen reeks wonnen de Alkmaarders met 7-6. De wedstrijd begon spectaculair, al in de eerste minuut dwong Ziyech, uitblinker aan Friese zijde in de eerste helft, Esteban tot een dubbele redding. Na 9 minuten mocht diezelfde Ziyech aanleggen voor een vrijetrap aan de rand van het strafschop gebied. De middenvelder van Heerenveen schoot op prachtige wijze de bal snoeihard tegen de touwen:0-1. Na 19 minuten werd de stand gelijk getrokken door AZ. Gudelj zocht de diepte en dat werd gezien door Gudmundsson. De IJslander gaf een prachtige steekbal op Gudelj die de bal op zijn beurt richting het doel schoot. De keeper van de Noorderlingen kon de bal niet goed verwerken, waardoor Jóhannsson de bal in een leeg doel kon schieten: 1-1. AZ  moest af en toe uitkijken voor een snelle uitbraak van de Friezen, maar gescoord werd er voor de rust niet meer.

Door het vele balverlies van beide ploegen, was de tweede helft rommeliger dan de eerste. Na 70 minuten kreeg AZ dé mogelijkheid om op voorsprong te komen. Jóhannsson speelde een Heerenveen-verdediger knap uit, maar wist de doelman niet verschalken in de korte hoek. In de reguliere speeltijd werd er niet meer gescoord en dus moest er worden verlengd.

In de eerste helft van die verlenging nam SC Heerenveen het initiatief. Veel snelle uitvallen werden echter niet omgezet in doelpunten. AZ profiteerde daar optimaal van door in de laatste minuut van de eerste helft tijdens de verlenging te scoren. Gudelj kopte een lange bal door op Jóhannsson. Die troefde in een duel Kruiswijk af en maakte het koel af: 2-1. In de tweede helft van de verlenging ging de ploeg van Marco van Basten opportunistischer spelen, met veel lange ballen richting het doel van Esteban. Opnieuw in de slot seconde van het duel kreeg AZ een doelpunt tegen. Een domme overtreding van Elm in de Alkmaarse zestienmeter leverde een penalty op, die vervolgens  werd benut door Ziyech: 2-2. Doordat er in de reguliere speeltijd én in de verlenging geen winnaar naar voren was gekomen, moest er door middel van strafschoppen een winnaar aangewezen worden.

Na 10 strafschoppen stond het 4-4. Alleen Gudelj aan Alkmaarse kant en Ziyech aan Friese kant wisten niet te scoren. Door rake penalty's van Berghuis, Viergever en Gouweleeuw stond het 7-6 voor AZ toen Wildschut aan mocht leggen voor de gelijkmakende beurt. Hij schoot de bal in de rechter hoek, de hoek waar ook Esteban in dook. Hij pakte de strafschop en AZ plaatste zich zo voor de kwartfinale van het KNVB bekertoernooi. De tegenstander is nog niet bekend.