Tijdens visonderzoek in de kop van Noord-Holland kwam dit voorjaar een letterlijk flinke verrassing boven water: een monster roofblei. Dat is bekend geworden na een publicatie van Nature Today.

Een roofblei is een uitheemse karperachtige die een sterke voorkeur heeft voor stromend water en in Nederland voornamelijk te vinden is in de grote rivieren en omliggende wateren.

De 84 centimeter grote roofblei werd gevangen tijdens een onderzoek naar de bijdrage van natuurvriendelijke oevers in het Omval-Kolhorn kanaal. Dit is één van de grootste roofbleien die ooit in Nederland gevangen is; het Nederlands record staat sinds maart dit jaar op 85 centimeter.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van provincie Noord-Holland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De vangst is opvallend omdat dit het enige aangetroffen exemplaar in het onderzoek is. Waarschijnlijk is het dier via het IJsselmeer naar het kanaal gezwommen, mogelijk tijdens het voorjaar.

Rond die tijd zwemmen volwassen roofbleien naar plaatsen in de rivieren om zich voort te planten en daarbij kunnen ze grote afstanden afleggen. Mogelijk is de gevangen roofblei hierbij verdwaald. (foto: Jelger Herder)
Pin It
Bekeken: 4747x
https://siss.sulselprov.go.id/approve/gacor/ https://stkippgri-sidoarjo.ac.id/demo-slot/ https://inspektorat.nganjukkab.go.id/products/demo-pp/ https://smpn11.semarangkota.go.id/spicy/dorsek-gacor/ http://cakar76.ac.id.matthewwilliamson.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://www.sidiap.org/rtp-live/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://pressnote.in/slot-demo/ https://heylink.me/link-ksoklub/