Ooit telde Alkmaar maar liefst vier binnenstadbioscopen. Keurig verdeeld over Langestraat  en Gedempte Nieuwesloot waren er de Rex, Victoria, Cinema  en natuurlijk de Harmonie. De Harmonie is de oudste van de vier en heeft het ook het langste volgehouden. In februari 2016 werden de deuren definief gesloten.

Velen zagen in 1904 hun eerste bioscoopfilm in wat toen nog Schouwburg de Harmonie heette. De ingang werd naar de Lombardsteeg verplaatst en in 1925 transformeerde Schouwburg de Harmonie naar bioscoop Harmonie en werd een begrip in de stad.

Nu, 114 jaar na die eerste film, maakt de bioscoop plaats voor wooncomplex 'De Harmonie'. Er worden zeven stadswoningen en zes patiowoningen gebouwd. De patiowoningen komen op de plek van de grote zaal van de oude bioscoop. Het monumentale deel blijft staan en krijgt een een horeca-invulling zodat dit stukje historie voor Alkmaar bewaard blijft.

De schouwburg stamt uit 1867 is een beschermde monument. In2013 is het gebouw aangekocht door de gemeente Alkmaar, die het in 2017 weer verkocht aan projectontwikkelaars Kennemerhaeve en Studio Pro6.

Zaterdag 22 september vindt Demolition Day plaats, een landelijke open dag voor de sloop- en asbestsaneringsbranche. Op deze dag wordt de Harmonie weer even opengesteld voor publiek. Bezoekers kunnen dan een kijkje nemen in het gesloopte vak en de oude bioscoop zien. Meer informatie over de open dag is te vinden op de website van C. A. De Groot.
Pin It
Bekeken: 4659x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/