Stedelijk Museum Alkmaar opent zaterdag 24 november de allereerste grote monografische expositie met werken van Piet van Wijngaerdt. De tentoonstelling 'Piet van Wijngaerdt - Grondlegger van de Bergense School' zal het beeld van de kunstenaar en van zijn werk blijvend veranderen.

Als gevierd Amsterdams kunstenaar kreeg Van Wijngaerdt (1873-1964) al in 1910 de ruimte in het Stedelijk Museum Amsterdam en de jaren daarna werd er meer over hem gepubliceerd dan over Piet Mondriaan, Jan Sluijters en Leo Gestel samen. Hij is wellicht het meest bekend van zijn latere bloemstillevens, maar deze doen geen recht aan zijn kunstenaarschap en de rol die hij speelde in de ontwikkeling van het expressionisme. De expositie besteedt veel aandacht aan zijn vroege periode.

Rond 1912-1913 maakte Van Wijngaerdt de ommezwaai naar het modernisme, door invloeden van Henri Le Fauconnier die het manifest 'La sensibilité moderne et le tableau' publiceerde. Op zijn beurt publiceerde Van Wijngaerdt zijn ideeën over vernieuwing in de kunst in Het Signaal. Hij gaf hiermee het theoretische fundament aan het donkere, kubistische expressionisme dat verbonden is met de kunstenaarsplaats Bergen. Dit maakt hem tot de grondlegger van de Bergense School.

Het werk van Van Wijngaerdt uit zijn topperiode is opmerkelijk krachtig en veelzijdig en past goed in het tentoonstellingsbeleid, zijnde het tonen van de kracht en betekenis van de Bergense School. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie, geschreven door Renée Smithuis.

Van Wijngaerdt kon nooit direct aan Bergen worden verbonden. Gastconservator Renée Smithuis ontdekte echter dat hij er wel degelijk heeft gewerkt. Het bewijs zal te zien zijn op de expositie.

De tentoonstelling loopt van 24 november tot en met 12 mei 2019. Kijk voor alle informatie op stedelijkmuseumalkmaar.nl.
Pin It
Bekeken: 2308x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/