Een langgekoesterde wens van inwoners van Stompetoren ging maandag in vervulling: de eerste paal is geslagen voor het 'Dorpshart Stompetoren'. Over de upgrade van het centrum van het dorp is flink gediscussieerd. Het duurde uiteindelijk dik vijftien jaar voordat er een plan lag waar de meesten zich in konden vinden en wat niet te veel kost.

Wethouder Paul Verbruggen had de eer de eerste paal te slaan voor de bouw van het Dorpshart. Veel van zijn voorgangers beten de tanden stuk op het dossier. Maar na de fusie van Schermer met Alkmaar kwam de vaart er in. Op en rond het terrein van Cafe-Restaurant 'Het Schermer Wapen', de basisschool en de voetbalvelden moest wat gebeuren om het dorp leefbaar te houden. Maar wat en hoe, dat zorgde voor flinke verdeeldheid. Vaak bleken de plannen ook veel te duur. Zo sneuvelde plan na plan. Het dorpshart leek gedoemd te mislukken.

Begin 2016 kwam er toch beweging in. De school en voetbal werden losgekoppeld van het dorpshart. Samen met de ontwikkelaars, onderzocht de Dorpsraad van Stompetoren hoe er toch een mooi plan met een zo gewenst dorpsplein kon komen. En met succes ligt er nu een passend en betaalbaar bouwplan. Het splinternieuwe dorpscentrum op de hoek van de Noordervaart (N243) en de Oterlekerweg behelst horeca, inclusief een verenigingsgebouw, een supermarkt, een parkeerplaats, 56 woningen en een dorpsplein van voldoende grootte. De kosten blijven binnen het eerder door de gemeente Schermer gestelde budget van 4,5 miljoen euro.

"Voor Stompetoren is het wel een feestdag", zegt Sylvester Liefting van de Dorpsraad. "Toen ik vanochtend mijn kinderen naar school bracht hoorde ik nog mensen erover praten: 'het heeft zolang geduurd en het gaat nu eindelijk gebeuren'. Het leeft enorm in het dorp. Als eerste wordt de nieuwe horeca gebouwd", somt Liefting op. "Als dat klaar is wordt het oude Wapen gesloopt zodat verenigingen altijd een plek hebben. Daarna volgen de woningen en als laatste de supermarkt."
Pin It
Bekeken: 3083x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/