Het is niet zo best gesteld met het winkelgebied in de Alkmaarse binnenstad. Het coronavirus en de daarop genomen maatregelen gaven een aantal ondernemers het laatste zetje over de rand van de afgrond. Met name de Laat is een trieste bedoening aan het worden. Hans van de Leygraaf, voorzitter van Alkmaars Bolwerk: "We hebben nu al twaalf procent leegstand aan de Laat. Als we niets doen wordt dat 20 tot 25 procent", zegt hij tegen mediapartner NH Nieuws.

Dichte rolluiken, een veelvoud aan makelaarsborden en lege etalages. Recente slachtoffers langs de Laat zijn Fermento en twee vestigingen van Queens and Men, ondanks dat ze een paar maanden geleden nog gezond waren. "Het is inderdaad geen vrolijk gezicht", verzucht Hans van de Leygraaf. Hij is naast makelaar sinds kort ook voorzitter van Alkmaars Bolwerk, de belangenvereniging voor winkeliers, horecaondernemers en vastgoedeigenaren van de binnenstad.

Van de Leygraaf erkent dat de coronacrisis een belangrijke rol bij de faillissementen speelt, maar wijst daarnaast op een trend. "Vaak is er al sprake van onderliggend lijden. Veel winkeliers hadden al problemen vóór de coronacrisis, omdat het retail landschap aan het veranderen is. Mensen kopen meer via internet en daar moet je op inspelen. Maar de aantrekkelijkheid van deze winkelstraat speelt ook een belangrijke rol."

Daar heeft Alkmaars Bolwerk wel ideeën over. De vereniging pleit voor een compacter winkelcentrum. "Op die manier wordt het een stuk aantrekkelijker. We hebben op dit moment ook gewoon te veel winkels in de stad." Eén van de geopperde maatregelen is om de Laat-Oost niet langer tot het winkelgebied te rekenen, zodat er woningen op de begane grond kunnen worden gerealiseerd. De gemeenteraad heeft maandag positief over gestemd over de benodigde aanpassing van het bestemmingsplan.

Daarnaast is de raad het eens dat de Laat een facelift behoeft, al kwam het nog niet tot concrete plannen, behalve misschien de inhuur van een architect. Alkmaars Bolwerk is al verder. Van de Leygraaf: "Er staan hier heel veel fietsen, het is niet makkelijk om hier te winkelen. We zijn bezig om de straat te herinrichten. Het moet een wandelstraat met veel groen worden waar de fiets te gast is."

Een andere oplossing is volgens Van de Leygraaf het wonen boven winkels makkelijker en aantrekkelijker te maken. Als voorbeeld geeft hij Zanzz damesmode aan de Mient, waar een opgang naast het winkelgedeelte is gerealiseerd. Dankzij een glazen wand is daar vanaf de buitenkant niets van te zien. "De gevel blijft daardoor intact en er wordt geld verdiend op de eerste verdieping, waardoor de huur van de winkel ook weer naar beneden kan."

Genoeg opties voor met name de Laat dus, volgens de voorzitter van Alkmaars Bolwerk. "Je gaat hier binnen een jaar een prachtige winkelstraat zien. Alkmaar is een mooie historische stad met een goede ligging en ik denk echt dat we een streepje voor hebben op andere steden. Dus ik ben en blijf hoopvol." (foto: NH / Tom Jurriaans)
Pin It
Bekeken: 1673x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/