Energiebedrijf TAQA heeft de toestemming binnen om meer gas op te slaan in de Gasopslag Bergermeer. De officiële bekendmaking van de minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat verscheen vrijdag in de Staatscourant. Eerder meldde TAQA al aan Duinstreek Centraal dat het bedrijf deze week de vergunning verwachtte om meer op te slaan in het gasreservoir door de druk te verhogen.

Algemeen directeur René Zwanepol reageert verheugd: "We zijn blij dat we nu de installatie volledig kunnen gaan gebruiken waarvoor deze is ontworpen en gebouwd." Volgens Taqa komt het de zekerheid ten goed dat aardgas te allen tijde geleverd kan worden  in een tijd waarin Nederland steeds meer gas gaat importeren.

Wethouder Klaas Valkering is er minder over te spreken. Volgens hem is het nu waarschijnlijk dat de gemeente Bergen een gang naar de rechter maakt: "Voor ons staat de veiligheid van onze inwoners altijd voorop. Eerder lieten we de minister al weten dat we het besluit ongewenst, ondoordacht en onverstandig vinden. Het ligt voor de hand dat we ertegen in beroep gaan."

Twee andere partijen die zienswijzen hadden ingediend, de Frits Zeilerstichting en stichting Gasalarm II, gaan de vergunning nu bestuderen voordat ze besluiten of ze ook in beroep gaan.

De enige die zeker weet dat ze niet naar de rechter zullen stappen, is Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Een woordvoerder zegt dat er geen reden tot zorg is voor de waterkeringen in de Bergermeer. Het belang van de historische windmolens is aangekaart, en dat volstaat. Een eerdere uitleg waarom het hoogheemraadschap zich geen zorgen meer maakt, is volgens het hoogheemraadschap ongelukkig geweest en wordt herroepen. De conclusie blijft echter hetzelfde: de werkwijze van Taqa beschouwt het hoogheemraadschap als veilig en daarom ziet het schap geen reden om naar de rechter te stappen.

TAQA verwacht de extra capaciteit in het laatste kwartaal van 2020 te gaan benutten. Omwonenden en omliggende bedrijven zullen er volgens TAQA niets van merken.
Pin It
Bekeken: 2034x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/