Het houtwerk was zwartgeblakerd en van Mattheus, Johannes, Marcus en Lucas was weinig tot niets over. De preekstoel van de Corneliuskerk in Limmen had zwaar te lijden onder de brand die ruim 2,5 jaar geleden in de kerk woedde. Maar na zo'n 300 uur werk heeft Emiel Wagemaker van De Houtkrul in Alkmaar de antieke stoel weer in ere hersteld. Wél met nog schade zichtbaar, ter herinnering aan de brand. Vrijdag wordt de preekstoel teruggeplaatst.

Gedeeltelijk verkoold en in stukken kwam het gevaarte maanden geleden zijn werkplaats De Houtkrul binnen. "Ik kreeg de onderdelen in dozen, en dan is het zoeken, waar komen die onderdelen vandaan? Echt een puzzel", kijkt Emiel terug. Bij de restauratie mocht hij de zwarte waas die een groot deel van de spreekstoel bedekte niet verwijderen. "Zodat we kunnen zien dat 'ie in brand heeft gestaan. Het is dan wel geprepareerd. Hij is vijf keer in de was gezet. Het geeft niet meer af en het is hard dus kan gewoon tegen een stootje". Niet alleen de bovenlaag is sterk, de hele preekstoel zit weer stevig in elkaar.

Ruim 2,5 jaar geleden ging een aanzienlijk deel van het interieur van de Limmer kerk verloren tijdens een verwoestende brand die in het dak was ontstaan. De preekstoel was een van de mooiste relikwieën. De schade aan het houten gevaarte was enorm en de beelden van de vier evangelisten op de hoeken waren zwaar gehavend of zelfs vergaan.

Met de terugkeer van de preekstoel op vrijdag is de restauratie van de kerk zo goed als voltooid en klaar voor heropening met kerst. Of restaurator Wagemaker net als het kerkbestuur blij is dat de monsterklus erop zit? "Nee, ik zou er zo nog wel een willen doen."
Pin It
Bekeken: 1678x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/