Extinction Rebellion heeft dinsdagmiddag gedemonstreerd tegen de manier waarop Royal Dutch Shell zijn energiebronnen 'greenwasht', oftewel schoner doet lijken dan ze zijn. Op de dag van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het olie- en gasconcern stond de Alkmaarse afdeling een paar uur lang bij het Shell-station aan de Kennemerstraatweg, onder andere met een groot spandoek met daarop de leus 'Zwart wordt nooit groen'.

"Shell profileert zich steeds meer als investeerder in groen, maar als je verder gaat kijken is dat helemaal niet waar. Het is gewoon pure 'greenwashing", stelt organisator Arian Brumm. "Ze beweren bijvoorbeeld dat gras groen is. Ze beweren dat ze plannen maken die overeenkomen met wat het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn rapport schrijft. Maar ze doen veel minder en duurt het allemaal veel langer dan wat nodig is om het klimaatprobleem aan te pakken."

In 2050 wil Shell de netto uitstoot van broeikasgassen tot nul terugbrengen, vooral door focus op alternatieve energiebronnen. Maar voorlopig gaat het investeringsbudget van 20 miljard dollar nog vooral naar gas, olie en chemie. Het IEA stelt echter dat voor de klimaatdoelen in het Parijs-akkoord overheden en bedrijven per direct moeten stoppen met investeringen in nieuwe projecten voor olie- en gaswinning. "En Shell is dat nog zeker van plan tot 2100, ja letterlijk! Dat schiet niet op!", aldus Brumm.

Goed nieuws voor Extinction Rebellion is dat steeds meer aandeelhouders van Shell sneller willen vergroenen. De ledenclub Follow This diende voor de vijfde maal een klimaatmotie in. De eerste keer stemde 6 procent voor, vorig jaar 14,4 procent. Dit jaar gaf pensioenfonds Zorg & Welzijn vooraf aan voor het eerst vóór de groene resolutie te gaan stemmen, en tegen een motie van Shell voor het eigen (niet-bindende) klimaatplan.

Follow This was verbaasd dat Shell zelf kwam met een motie."Een afleidingsmanoeuvre. Ze stellen dat hun nieuwe strategie afkoerst op het Parijs-akkoord. Dat is niet zo, en tussentijdse concrete doelen ontbreken nog steeds".
Pin It
Bekeken: 1417x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/