Veiligheidsregio Noord-Holland Noord is woensdag gestart met de inzet van een vliegtuigdrone om natuurbranden in de duinen vroegtijdig te ontdekken. Hoe eerder brand wordt ontdekt en kan worden ingeschaald, hoe beter deze kan worden bestreden. De drone met infrarood- en gewone camera kan ook worden ingezet bij zoektochten. Gedurende zes maanden wordt proef gedraaid.

Het onbemande vliegtuigje komt van dronebouwer Avy en CHC Helicopters Netherlands regelde de mankracht en de nodige vergunningen. Niels van Roon van CHC Helicopters: "Er zijn eerder testvluchten gedaan boven de Veluwe. Nu willen we weten hoe je een goed overzicht kunt krijgen in heuvelachtig duingebied en wat de krachtigere zeewind voor invloed heeft. We werken aan een verbeterde versie die met meer wind kan vliegen en waarbij de camera nog beter is gepositioneerd". Ook de connectie met het telecomnetwerk en de mobiele commando unit worden gemonitord.

Directeur Veiligheidsregio Krishna Taneja: "Dit is een mooi voorbeeld van hoe overheid en bedrijfsleven kunnen samenwerken en van elkaar kunnen leren. Daarbij is het natuurlijk prachtig als we innovatieve technieken kunnen inzetten om de veiligheid in onze regio te verhogen". De bevindingen worden dan ook besproken met de brandweer.

De drone kan ook worden gebruikt van boven te zoeken naar mensen in het duingebied en in zee. Van Roon: "We kunnen tot 500 meter uit de kust ondersteunen bij het vinden van mensen in nood. Een blik van boven kan zeker behulpzaam zijn."

Blijkt de proef succesvol, dan worden er een of meerdere drones gestationeerd nabij plekken waar regelmatig natuurbranden voorkomen. (foto: CHC Helicopters)
Pin It