De coronacrisis raakt veel sectoren hard, zeker de culturele sector. Ook het Bergense Museum Kranenburgh zucht onder de coronabeperkingen. In 2019 werden nog 70.000 bezoekers verwelkomd, de afgelopen twee jaar was dat wel anders. Kranenburgh doet van alles om het hoofd boven water te houden en ziet ook lotgenoten met creatieve ideeën komen. Vertrekkend directeur Mariette Dölle: "Op termijn komt de sector hier misschien sterker uit"

“We zagen al snel dat we financieel een harde klap kregen", blikt Mariette Dölle terug. "Door de lockdowns en de maatregelen daarna zagen we de bezoekersaantallen drastisch verminderen. We hebben uiteindelijk veel online gedaan om mensen die graag naar ons museum komen toch iets moois te bieden. Zo werd het mogelijk om op onze site een virtueel 3D-bezoek te brengen aan ons museum. We kregen hier veel enthousiaste reacties op."

"Dit alles kon natuurlijk niet voorkomen dat we financieel al snel de pijn voelden en het moeilijk werd staande te blijven", verzucht Dölle. "We zijn toen met de gemeente en de provincie in gesprek gegaan. We zijn heel dankbaar voor de steun die we hebben ontvangen. Ik ben blij dat de provincie en de gemeente het van groot belang vinden dat de culturele infrastructuur in crisistijd levend wordt gehouden."

Dölle denkt dat er goede lessen uit de crisisperiode te halen zijn. "Ik denk dat we hier op de lange termijn misschien sterker uitkomen. Dat komt omdat we heel duidelijk hebben gezien hoe kwetsbaar cultuur kan zijn en hoe belangrijk het voor veel mensen is. Er wordt nu meer beleid op gemaakt en daardoor worden we uiteindelijk schokbestendiger.”
Pin It