De economie in Alkmaar en omgeving is de afgelopen twee jaar gegroeid met 2%. Dat is iets lager dan het landelijk gemiddelde van 2,3%. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de omvang van de economie in het derde kwartaal van dit jaar vergeleken met dezelfde periode in 2019. Daaruit blijkt dat de economie in 49 regio’s groter was en in één regio vergelijkbaar.

In de twee regio’s die economisch nog niet op het niveau van voor corona zijn, was in Haarlemmermeer het verschil het grootst. De economie in deze regio was ongeveer 9 procent kleiner dan in het derde kwartaal van 2019. Dit hangt samen met de luchtvaart en de daaraan gerelateerde dienstverlening; deze bedrijfstakken zijn flink door de coronacrisis getroffen en hebben in deze regio een groot aandeel in de economie. Desondanks is de economie in Haarlemmermeer in 2021 aan het terugveren; in het tweede kwartaal bedroeg het verschil met twee jaar geleden nog 18 procent.

De tweede regio waar de economie kleiner is dan twee jaar geleden, is het landelijk gebied van Groningen. Daar bedroeg het verschil ongeveer 2 procent. Dit komt vooral door de vermindering van de gaswinning. De economie was 5 procent groter dan twee jaar geleden als de delfstoffenwinning buiten beschouwing wordt gelaten.

Noord-Holland werd in 2020 het hardst geraakt door de coronacrisis met een krimp van 7 procent. In onze provincie hebben de bedrijfstakken die hard door de lockdown werden getroffen een groot aandeel in de economie. Het gaat hier om de luchtvaart op Schiphol en de daaraan gerelateerde dienstverlening, maar ook om de horeca en de reisbemiddeling.

De provincie veert in 2021 weer sterk terug. Alle aangrenzende regio's van de regio Alkmaar en omgeving doen het nog beter dan hier, met de IJmond als uitschieter met 7% dankzij de industrie. In Zaanstreek-Waterland is de economie 4% groter en de Kop van Noord-Holland noteert 3% boven de cijfers van 2019.
Pin It
Bekeken: 1628x