Yvanka de Reus is Nederlands kampioen bouwtimmeren geworden. De 17-jarige mbo'er uit Grootschermer is het eerste meisje dat goud op dit onderdeel van de Skills Heroes vakwedstrijden veroverde. De studente van het Horizon College en mede-opleider bij ESPEQ in Heerhugowaard mag nu naar het WK in China. "Dat lijkt me heel gaaf. Ik ben benieuwd wat er nu op mijn pad komt en welke kansen ik krijg."

Het Horizon College had nog een overwinning te vieren: Sam Strijbis uit Dirkshorn werd verkozen tot de beste sanitaire- en verwarmingstechnicus van het land. Hij wordt mede opgeleid door IW Noord-Holland in Heerhugowaard. Zilver was er voor verpleegkundige Laura van Engen uit Westwoud en Robin Berkhout uit Andijk veroverde brons bij de meubelmakers. Totaal namen elf studenten van het ROC deel aan de Skills Heroes finales. Femke Al uit Alkmaar kwam uit bij het lassen, als eerste meisje ooit. Zij behaalde de achtste plaats.

Yvanka, die mede-opgeleid wordt door Jonker en Meijerhof in Heerhugowaard, is trots dat ze het eerste meisje is dat het bouwtimmeren won. "Ik vind het heel gaaf dat ik eerste ben geworden, het eerste meisje ooit. Ik heb de jongens laten zien dat meisjes ook kunnen timmeren en hierin kunnen uitblinken. We moesten een dakconstructie maken. Het was een lastige opdracht want alles moet op de millimeter kloppen. Ik had de opdracht binnen de tijd af en ik was er tevreden over". In december interviewde Heerhugowaard Centraal Yvanka nog toen ze zich had gekwalificeerd voor het NK.

De 21-jarige Sam Strijbis wordt mede-opgeleid door Strijbis Installaties. Hij stond twee jaar geleden al in de finale en werd toen vijfde. Nu werd het dus goud. "De opdracht ging goed, alhoewel ik over een paar details minder tevreden was. Ik had een hoge score, dat had ik niet verwacht. Het verschil met de nummer twee was minimaal, maar met de nummer drie was het verschil tien punten. Voor de wedstrijd was ik niet heel gespannen, maar tijdens de prijsuitreiking was ik dat wel. Het is hartstikke mooi dat het gelukt is en dat ik mijn doel behaald heb."

Voor Sam is deelname aan het WK in China in oktober nog niet zeker. Binnenkort wordt hierover besloten. "Dat lijkt mij een geweldige ervaring", aldus Sam.
Pin It
Bekeken: 3306x
https://ee.itk.ac.id/data/