Het stond al 30 jaar leeg, maar binnenkort is De Langestraat in Alkmaar drie gloednieuwe appartementen rijker. Projectontwikkelaar Roland Leurs investeert in wonen boven winkels. "Het is een hoop gedoe en niet elk pand is geschikt, maar er liggen enorme kansen"

Roland Leurs geeft een rondleiding aan mediapartner NH Nieuws. Opvallend is hoe groot de ruimte is boven een kleine winkel aan de Langestraat. "Dit was voor mij ook een verrassing," zegt Roland Leurs. "Driehonderd meter woonruimte, naast de Grote Kerk en het staat al dertig jaar leeg. Echt een cadeautje!"

Ook in Alkmaar is de woningnood schreeuwend hoog. Wonen boven winkels kan bijdragen aan de oplossing. "Niet elk pand is geschikt en het is ook een hoop gedoe om woningen te realiseren," vertelt Roland. "Je moet vergunningen regelen en vaak is de eigen ingang een probleem." Want via de winkel naar binnengaan, kan natuurlijk niet. "Je moet daarin creatief zijn. Bij één van deze appartementen kom je binnen via het dakterras aan de achterkant."

Ook de gemeente Alkmaar ziet kansen in wonen boven winkels. Roland klopte aan bij het Woningbouwloket. "Daar kun je initiatieven indienen op het gebied van wonen. Dan zijn zaken iets sneller geregeld dan voorheen, heel fijn." Ook Alkmaarders zien het wonen boven winkels wel zitten. "Belachelijk dat al die ruimte leegstaat," zegt een voorbijganger. "Ik heb nu een tijdelijke woning en moet er over een half jaar uit," vult een jonge jongen haar aan. "Ik zou hier dolgraag willen wonen, hartje centrum dat is toch top!"

Wie er wil gaan wonen, moet wel diep in de buidel tasten. Het kleinste appartement, van 50 m2, kost al 1.100 euro per maand. "Het is niet voor starters helaas. Maar als je kijkt naar hoeveel geld we erin steken, is dat niet te voorkomen. We draaien een goed rendement, maar we worden er nog niet rijk van." Ondanks de hoge huur is er veel animo voor de drie nieuwe appartementen. "Ja, het loopt storm," vertelt Roland. "Op twee van de drie woningen heeft al iemand een optie." En ziet Roland dit als dé oplossing voor het woningtekort? "Nee, het is niet dé oplossing, maar wel onderdeel daarvan."

Ook het winkelpand eronder wordt verbouwd. Er zat jarenlang een lunchroom en binnenkort opent er een kledingwinkel. Volgens Roland zouden meer pandeigenaren de stap moeten wagen. "Veel eigenaren hebben koudwatervrees als het om wonen boven winkels gaat." Toch is dat volgens hem niet nodig. "Investeren in wonen heeft weinig risico. Winkels kunnen failliet gaan, maar er zijn altijd mensen die een woning zoeken."
Pin It
Bekeken: 6333x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/