Aanstaande vrijdag en zaterdag en een week later, 20 en 21 mei, oefent het Korps Nationale Reserve in het Noordhollands Duinreservaat van PWN, bij het pompstation aan de Zwarteweg in Bergen. De militaire oefening draagt de naam ‘Commission Guard'. Circa 150 reservisten van de Bravo compagnie uit Bergen zijn dan zichtbaar aanwezig in en rond het pompstation. Wie geïnteresseerd is om ook reservist te worden, kan het zaterdag van nabij meemaken.

Defensie oefent de laatste jaren steeds vaker buiten kazernes en oefenterreinen. Missies in Bosnië, Irak, Afghanistan maar ook inzet in Nederland hebben uitgewezen dat de militairen het merendeel van hun taken uitvoeren tussen, voor en samen met de bevolking. Door ook op deze manier te oefenen wordt de werkelijkheid benaderd van een militaire inzet.

Het Korps Nationale Reserve wordt paraat gehouden voor bewakings- en beveiligingsopdrachten in tijden van crises. De reservisten voeren deze taken veelal uit in hun eigen regio. Omdat onder andere ook nutsbedrijven van groot belang zijn voor de maatschappij wordt steeds vaker met deze bedrijven geoefend om ook de noodplannen van deze bedrijven te testen en hiermee de veiligheid te verhogen. In Bergen wordt geoefend door het beveiligen en bewaken van het pompstation aan de Zwarteweg. De reservisten trekken bij de oefening niet het natuurgebied in, en schieten staat ook niet in het programma. "Het broeden van vogels wordt zo niet verstoord", verklaart een PWN-woordvoerder desgevraagd aan Duinstreek Centraal. "Vogels zoeken rustigere plekken in het duinreservaat op dan ons pompstation om een nest te bouwen".

De oefening eindigt beide weekenden zaterdagmiddag. De compagnie uit Bergen voert de oefening steeds uit in groepen van 30 reservisten. Daarna keert de groep weer terug naar hun vaste locatie Mobilisatiecomplex Bergen.

Inwoners uit de regio kunnen zaterdagochtend de oefendag van nabij meemaken op militair complex Bergen. De eenheid hoopt zo nieuwe reservisten te kunnen werven. Vooraf aanmelden is nodig via een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van naam, adres en telefoonnummer. Er is een beperkt aantal plaatsen.
Pin It