Drie bunkers in de regio Alkmaar gaan speciaal open op de landelijke bunkerdag op zaterdag 28 mei. In de duinen bij Egmond aan Zee is Bunkermuseum Jansje Schong open voor publiek. Bij het oude vliegveld van Bergen opent het Vliegveldmuseum de deuren, dat is gevestigd in een bunker. En in Alkmaar gaat de telefoonbunker aan de Harddraverslaan open. De Bunkerdag staat dit jaar in het teken van de Atlantikwall, de verdedigingslinie die de Duitse bezetter bouwde langs de Noordzeekust tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. Vele bewoners waren gedwongen te evacueren voor de aanleg van Atlantikwall. Huizen en goederen werden in beslag genomen en op bevel van de bezettende macht werden ruim 170 gebouwen in Egmond gesloopt. Tussen 1940 en 1945 was Alkmaar voor de Duitse bezetter een belangrijke plek in Noord-Holland. De stad was een knooppunt van telefoonlijnen en diende als tweedelijns verdediging voor het geval er een geallieerde landing plaats zou vinden aan de kust.

Bij de telefoonbunker in Alkmaar is op 28 mei ook een demonstratie van een radiografisch bestuurbare Duitse Goliath tank, De rijdende bom op rupsbanden werd naar vijandige tanks en andere voertuigen geleid om deze met 75 kg aan explosieven te vernietigen. Naar Egmond komt Keep Them Rolling met een aantal van hun originele voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. 

Op www.bunkerdag.nl staat het hele programma. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.
Pin It
Bekeken: 2989x